Zapach drożdży zawsze nastraja mnie pozytywnie i nie ważne czy akurat będę z nich robiła chleb, bułki lub też słodkie drożdżówki. Dodatkowo w tym przepisie znajdziemy wszystko to co uwielbiam: maliny, mascarpone i czekoladę. Samo nadzienie nie jest bardzo słodkie, więc jeśli uwielbiacie bardziej intensywny smak polecam Wam dodać podwójną porcję białej czekolady, ponieważ maliny są kwaśne. Bułeczki zaraz po upieczeniu są bardzo mięciutkie z lekko chrupiącą skórką. Przepis z książki : Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 12 bułeczek
- 500 g mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 60 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 200 g serka mascarpone
- 1 małe jajko
- 60 g białej czekolady, roztopionej
- 250 g świeżych malin
DODATKOWO:
- cukier puder do obtoczenia malin
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ( oprócz mleka ).
Drożdże suche mieszamy z mąką ( ze świeżych drożdży wcześniej wykonujemy rozczyn ). Następnie dodajemy cukier, jajka, ciepłe mleko, jogurt oraz sól, mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, aby je odgazować i dzielimy na 12 równych części ( u mnie każda po 75 g ). Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia. Serek mascarpone łączmy z jajkiem oraz białą czekoladą ( jeśli lubicie bardzo słodkie nadzienie możecie podwoić ilośc białej czekolady ).
W każdej bułeczce robimy szklanką mocne wgłębienia, prawie do samej blachy. Do każdego wgłębienia nakładamy po 1 1/2 łyżki nadzienia serowego oraz 5-6 malin ( oprószonych wcześniej cukrem pudrem ). Boki bułeczek smarujemy jajkiem połączonym z mlekiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 C na ok. 25 min. Po upieczeniu bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub delikatnie polukrować. Smacznego.
Komentarze
czy mogę użyć malin mrożonych?
powinnam je wcześniej rozmrozić?
Nie rozmrażaj wcześniej dodaj całkowicie zamrożone