Bułeczki z serem i jagodami są najlepsze pierwszego dnia, wtedy są mięciutkie i delikatne. Do serwowania na śniadanie, podwieczorek, kolacje, idealne dla dzieci lub na przekąskę do pracy. Nie muszę dodawać, że podczas pieczenia woń ciasta drożdżowego kusi tak bardzo, że zjadłam od razu ciepłe:). Z inspiracji Kass smaki i aromaty. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g masła, roztopionego
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 16 g cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 300 g sera ( użyłam gotowego na sernik )
- budyń waniliowy
- 6 łyżek cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
- 200 g jagód lub borówek
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko do posmarowania
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- szklanka cukru pudru
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10-15 min, aż drożdże zaczną pracować. Do kolejnej miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sól, gotowy zaczyn drożdżowy, żółtka i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni ( ok. 10 min ), gdyby ciasto mocno się kleiło po tym czasie można lekko podsypać mąką. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz.
Jagody myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę bułki tartej, mieszamy.
Ser łączymy z budyniem, 4 łyżkami cukru oraz skórką z cytryny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy kulki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, przykrywamy ściereczką i czekamy 15 min. Po tym czasie dno szklanki ( 250 ml ) wkładamy do opakowania z mąką, aby nic do niej nie przywierało. Na środku wcześniej uformowanych kulek robimy wgłębienia dnem szklanki, dosyć mocno dociskając, aby pozostała tylko cienka warstwa. Nadziewamy łyżką masy serowej, a następnie na wierzch łyżkę jagód. Przygotowane bułeczki zostawiamy jeszcze na pół godziny pod przykryciem. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu przekładamy do ostudzenia. Wszystkie składniki na lukier łączymy za pomocą trzepaczki i polewamy nim bułeczki. Smacznego.