Chałka z domowego przepisu z pyszną i chrupiącą kruszonka, idealna na śniadanie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Zaraz po upieczeniu jest przepyszna, maślana z niesamowicie delikatnym ciastem i chrupiącą kruszonką na górze. Świetnie smakuje z dodatkiem masła lub dżemu oraz szklanką mleka.
Chałka jest bardzo duża i długa (u mnie zajęła całą blaszkę pieczona w poprzek).
Zamiast kruszonki na górę możesz dodać ziarenka sezamu, maku lub upiec bez dodatków. Natomiast do ciasta możesz dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA CHAŁKĘ Z 6 CZĘŚCI
ZOBACZ PRZEPIS NA CHAŁKĘ Z NUTELLĄ
CHAŁKA
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 100 g mąki tortowej
- 80 g zimnego masła
- 50 g cukru
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy pozostały cukier, sól i jajka. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn i chwilkę mieszamy łyżką. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w niewielkich porcjach roztopione masło oraz olej. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 – 1,5 godz.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z zimnym masłem i cukrem, aż powstaną grudki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i chwilkę wyrabiamy. Gotowe ważymy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy długi ok. 45 cm wałeczek. Zaczynamy zaplatać chałkę łącząc na początku trzy części i przeplatając wałeczki (patrz zdjęcia poniżej). Koniec łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszamy z odrobiną mleka i obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut, aż skórka chałki będzie zarumieniona.
Dzień dobry, czy ciasto na chałkę mogę wykonać wieczorem wsadzić do lodówki na noc i upiec rano?
Tak, natomiast rano wyciągnąć tak na 30 minut i dopiero formować ❤️
Najlepsza chałka jaką jadłam. Z pół kg mąki wychodzi dość sporo ciasta więc z części zrobiłam po prostu bułeczki i wyszły obłędne 🥰😍
Dziękuję bardzo :)