Znajdź swój przepis

Chałka

14 lutego, 2023

Chałka z domowego przepisu z pyszną i chrupiącą kruszonka, idealna na śniadanie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Zaraz po upieczeniu jest przepyszna, maślana z niesamowicie delikatnym ciastem i chrupiącą kruszonką na górze. Świetnie smakuje z dodatkiem masła lub dżemu oraz szklanką mleka.

Chałka jest bardzo duża i długa (u mnie zajęła całą blaszkę pieczona w poprzek).

Zamiast kruszonki na górę możesz dodać ziarenka sezamu, maku lub upiec bez dodatków. Natomiast do ciasta możesz dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.

ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA CHAŁKĘ Z 6 CZĘŚCI

warkocz z nutellą

ZOBACZ PRZEPIS NA CHAŁKĘ Z NUTELLĄ

chałka

CHAŁKA

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g zimnego masła
  • 50 g cukru

DODATKOWO

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy pozostały cukier, sól i jajka. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn i chwilkę mieszamy łyżką. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w niewielkich porcjach roztopione masło oraz olej. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 – 1,5 godz.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z zimnym masłem i cukrem, aż powstaną grudki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i chwilkę wyrabiamy. Gotowe ważymy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy długi ok. 45 cm wałeczek. Zaczynamy zaplatać chałkę łącząc na początku trzy części i przeplatając wałeczki (patrz zdjęcia poniżej). Koniec łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszamy z odrobiną mleka i obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut, aż skórka chałki będzie zarumieniona.

chałka
chałka
chałka
chałka
chałka
chałka

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry, czy ciasto na chałkę mogę wykonać wieczorem wsadzić do lodówki na noc i upiec rano?

    1. Tak, natomiast rano wyciągnąć tak na 30 minut i dopiero formować ❤️

  2. Najlepsza chałka jaką jadłam. Z pół kg mąki wychodzi dość sporo ciasta więc z części zrobiłam po prostu bułeczki i wyszły obłędne 🥰😍

    1. Dziękuję bardzo :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij