Chałka z domowego przepisu z pyszną i chrupiącą kruszonka, idealna na śniadanie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Zaraz po upieczeniu jest przepyszna, maślana z niesamowicie delikatnym ciastem i chrupiącą kruszonką na górze.
Świetnie smakuje z dodatkiem masła lub dżemu oraz szklanką mleka.
Chałka jest bardzo duża i długa (u mnie zajęła całą blaszkę pieczona w poprzek). Możesz ją podzielić na dwie mniejsze chałki.
Zamiast kruszonki na górę możesz dodać ziarenka sezamu, maku lub upiec bez dodatków.
Natomiast do samego ciasta możesz dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.
Chałka to cudowna i mięciutka drożdżówka, która będzie doskonałym dodatkiem do śniadania lub na podwieczorek dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CHAŁKA
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 100 g mąki tortowej
- 80 g zimnego masła
- 50 g cukru
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy pozostały cukier, sól i jajka. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn i chwilkę mieszamy łyżką. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w niewielkich porcjach roztopione masło oraz olej. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 – 1,5 godz.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Mąkę łączymy z zimnym masłem i cukrem, aż powstaną grudki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i chwilkę wyrabiamy. Gotowe ważymy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy długi ok. 45 cm wałeczek. Zaczynamy zaplatać chałkę łącząc na początku trzy części i przeplatając wałeczki (patrz zdjęcia poniżej). Koniec łączymy i podwijamy pod spód.
Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszamy z odrobiną mleka i obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut, aż skórka chałki będzie zarumieniona.
ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA SŁODKIE BUŁECZKI
Dzień dobry, czy ciasto na chałkę mogę wykonać wieczorem wsadzić do lodówki na noc i upiec rano?
Tak, natomiast rano wyciągnąć tak na 30 minut i dopiero formować ❤️
Najlepsza chałka jaką jadłam. Z pół kg mąki wychodzi dość sporo ciasta więc z części zrobiłam po prostu bułeczki i wyszły obłędne 🥰😍
Dziękuję bardzo :)