Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem, Serniki

Chatka baby jagi (chatka puchatka)

Październik 29, 2015 , 522264 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chatka baby jagi lub chatka puchatka to ciasto sernikowe, które jest niezwykłe w wyglądzie. Wydawać się może, że jest bardzo trudne w wykonaniu, ale odrobina cierpliwości i zręczności wystarczy, aby zrobić taki pyszny deser. Chatka baby jagi to herbatniki, masa serowa o smaku waniliowym i kakaowym oraz polewa. Ciasto w ciągu kilku godzin chłodzenia tężeje i ładnie można je kroić na kawałeczki. Na końcu tego wpisu znajdziesz wykonanie krok po kroku ze zdjęciami.

Chatka baby jagi (chatka puchatka) to ciasto bez pieczenia, które wystarczy dobrze schłodzić.

Do mojej wersji użyłam herbatników maślanych pełnoziarnistych. Twaróg zmieliłam dwukrotnie, aby pozbyć się grudek. Gotowy sernik w wiaderku będzie odpowiedni jeśli użyjesz naprawdę dobrej jakości. Wersje dostępne w hipermarketach będą musiały być dodatkowo odsączone. Jeśli tego nie zrobisz masa może nie być tak gęsta jak na zdjęciach. Polewa z tego przepisu jest rewelacyjna. Szybko się przygotowuje i szybko tężeje. Podczas krojenia nie kruszy się i ma intensywny kolor.

Podczas formowania, gdy chatka jeszcze nie zastygła możesz ją poprawiać jeśli nie podoba Ci się jej kształt. Po tym jak zastygnie nie ma już takiej możliwości.

Chatka baby jagi to świetne ciasto, pięknie wygląda i do tego ma nieziemski smak. Polecam dla osób, które nie przepadają za pieczeniem.

Patera na zdjęciach pochodzi z firmy Westwing

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis bez pieczenia.

chatka puchatka

CHATKA BABY JAGI (CHATKA PUCHATKA)

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao, czubata
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenek laski wanilii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady

DODATKOWO:

  • 36 szt. herbatników maślanych (użyłam pełnoziarnistych)

Składniki na masę serowa powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce twaróg i cały czas miksujemy. Masę dzielimy na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej). Do masy białej dodajemy wanilię. Do mniejszej części serowej dodajemy przesiane kakao.
Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układamy szerszą częścią obok siebie (środkowy pas herbatników możesz ułożyć wzdłuż węższej strony). Na herbatniki wykładamy ciemną część, zostawiając około 3-4 łyżek. Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku za pomocą łyżeczki lub worka cukierniczego zakończonego szeroką tylką robimy pasek z masy ciemnej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy np. w mikrofali. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową polewę lekko ostudzoną wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy do zastygnięcia.
Cały proces przygotowania ciasta znajdziesz na końcu tego wpisu.

chatka puchatka
chatka puchatka
chatka puchatka
chatka puchatka
chatka puchatka
chatka puchatka

Komentarze

  • Odpowiedz nanana Listopad 16, 2015 at 19:20

    Ciasto przepyszne :) i co najważniejsze wychodzi :)

  • Odpowiedz Gosia Z. Listopad 12, 2015 at 11:49

    Ale ładnie wygląda <3

  • Odpowiedz Rolls Listopad 9, 2015 at 17:26

    Zrobiłam według tego przepisu i powiem że jestem zadowolona. ;)
    Dałam dwie szklanki cukru by było za mało słodkie. Bardzo podobała mi się konsystencja serka. Nie rozpływał się na boki! Ciasto Naprawdę polecam ;)

  • Odpowiedz Rolls Listopad 2, 2015 at 18:49

    ile razy mielić ser?

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 2, 2015 at 19:08

      Minimum dwukrotnie :)

      • Odpowiedz ela Listopad 12, 2015 at 14:16

        a można zblendować??

        • Odpowiedz Ilovebake Listopad 12, 2015 at 14:58

          mozna :)

  • Odpowiedz Tysia Listopad 2, 2015 at 10:23

    Smakołyk dzieciństwa mojego Męża:) Ja tego nie znałam, jak poznałam, rozsmakowałam się w tym smaku :) Popieram, warte zrobienia:)

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz