Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby

Chleb z garnka (bez wyrabiania)

Marzec 20, 2017 , 49090 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chleb z garnka (bez wyrabiania), który wystarczy wymieszać. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki wnętrze. Doskonały dla osób, które nigdy nie piekły chleba, a chcą wypróbować prosty przepis. Długo zachowuje świeżość i można cieszyć się jego smakiem nawet kilka dni.

Do wykonania przepisu na chleb z garnka potrzebny Ci będzie garnek z pokrywką (najlepiej żeliwny) lub naczynie żaroodporne o okrągłym kształcie z pokrywką. Chlebek na początku pieczemy pod przykryciem, natomiast później już bez, aby uzyskał złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Najlepszy jest zaraz po wystudzeniu. Ma niesamowicie miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Przepyszny do kanapek, past lub jako dodatek do zup.

Przy tym przepisie nie napracujesz się zbyt dużo. Wystarczy pamiętać, aby dzień wcześniej wykonać samo ciasto. Natomiast rano można cieszyć się świeżym pieczywem.

Mąką pszenną możesz zastąpić inną np. pełnoziarnistą lub orkiszową. Chlebek równie dobrze smakuje na mące owsianej.

Chlebek z garnka to przepyszny domowy wypiek, który nie ma żadnych chemicznych dodatków. Dokładnie wiesz co dajesz do środka.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na chleby.

chleb z garnka przepis

CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, oliwę oraz suche drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto powinno być klejące i wilgotne. Gotowe zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 8-12 godz. w lodówce lub w (dosyć ciepłym pomieszczeniu na około 4 godz).
Ciasto wyciągamy z miski i formujemy w okrągłą kulę (dobrze jest oprószać przy tym mąką). Przekładamy do lekko naoliwionego garnka z pokrywką (żeliwnego) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Zamiast oliwy można użyć papieru do pieczenia. Zostawiamy na około 30-40 min. do wyrośnięcia owinięte folią. Pieczemy przez około 45 min w temp. 230 C pod przykryciem i następne 12-15 min. już bez do zarumienienia skórki. Gotowy chlebek studzimy i dopiero wtedy kroimy.

* użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy około 22 cm.

chleb z garnka przepis
chleb z garnka przepis
chleb z garnka przepis
chleb z garnka przepis
chleb z garnka przepis

Komentarze

  • Odpowiedz Monika Maj 15, 2020 at 20:46

    Czy chleb na drugi dzień nie wysycha? Jestem początkująca w dziedzinie pieczenia chleba i piekłam chleb z innego przepisu i w dzień pieczenia był ok a potem zrobił się suchy że nie dało się go dobrze pokroić a trzymany był cały czas w ściereczce.

  • Odpowiedz Kasia Maj 11, 2020 at 22:02

    Zrobiłam. Przepyszny i prosty w wykonaniu. Uwielbiam I love bake, gdzie do tej pory wszystkie wypieki nie dość że mi wyszły,to zawsze wychodzą przepyszne. Rewelacyjne przepisy!!!

  • Odpowiedz katni3 Marzec 24, 2020 at 10:36

    Czy zamiast suchych drożdży można użyć świeżych? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    • Odpowiedz aneta Marzec 25, 2020 at 14:34

      drożdży świeżych zawsze daje dwa razy tyle niż suchych :)

    1 2 3

    Odpowiedz na „KasiaAnuluj odpowiedź