Chlebek bananowy na jogurcie naturalnym to zdrowy i pyszny wypiek. Błyskawiczny i prosty przepis bez użycia miksera na pyszne ciasto bananowe.
Najlepsze banany to te miękkie i już mocno dojrzałe, dzięki nim ciasto będzie słodsze i bardziej wilgotne.
Do środka można dodać posiekane orzechy włoskie, żurawinę lub kawałki czekolady.
Jogurt może być naturalny lub można użyć gęstego jogurtu greckiego. Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej i nie mieszać zbyt długo składników.
Chlebek bananowy z tego przepisu wychodzi wilgotny, delikatny i długo zachowuje swoją świeżość.
Idealny na przekąskę do pracy, piknik lub podwieczorek dla dzieci.
Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, która wcześniej nie miała doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy wymieszać składniki i do piekarnika.
W wersji jesiennej można dodać do ciasta łyżeczkę cynamonu lub przypraw korzennych.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CHLEBEK BANANOWY NA JOGURCIE
SKŁADNIKI:
- 3 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 150 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1 banan na wierzch ciasta
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Banany rozdrabniamy widelcem na tzw. papkę. Dodajemy jogurt, masło, cukier oraz jajka i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy (na wierzchu możemy ułożyć pokrojonego banana). Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z foremki po wystudzeniu.
Fajny przepis i ciasto z wyglądu prezentuje się super, ale jak widzę te miary szklankami, łyżkami , talerzami miskami i jeszcze nie wiadomo czym to ręce opadają i cała chęć też
;)