Chlebek bananowy z truskawkami to doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Prosty przepis w kilka minut bez użycia miksera.
Składniki mokre mieszamy z suchymi, dodajemy truskawki i do piekarnika.
Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto. Doskonałe na piknik, letnie imprezy lub na deser dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA
CIASTO TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI

CHLEBEK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- ok. 200 g pokrojonych truskawek
- 3 średnie banany (najlepiej dojrzałe)
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki, myjemy i osuszamy. Pozbywamy się szypułek i kroimy na ćwiartki. Banany rozdrabniamy widelcem na tzw. papkę.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, olejem i rozdrobnionymi bananami. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą oraz szczyptą soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia (nie dłużej). Na koniec dodajemy truskawki i chwilkę mieszamy.
Pieczemy w temp. 180C przez ok. 55 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie wierzch oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

