Znajdź swój przepis

Chlebek bananowy z truskawkami

13 czerwca, 2025

Chlebek bananowy z truskawkami to doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Prosty przepis w kilka minut bez użycia miksera.

Składniki mokre mieszamy z suchymi, dodajemy truskawki i do piekarnika.

Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto. Doskonałe na piknik, letnie imprezy lub na deser dla dzieci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA

REKLAMA:

SERNIK NA ZIMNO Z TWAROGU

CIASTO TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI

chlebek bananowy

CHLEBEK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • ok. 200 g pokrojonych truskawek
  • 3 średnie banany (najlepiej dojrzałe)
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

REKLAMA:

Truskawki, myjemy i osuszamy. Pozbywamy się szypułek i kroimy na ćwiartki. Banany rozdrabniamy widelcem na tzw. papkę.

Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, olejem i rozdrobnionymi bananami. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą oraz szczyptą soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia (nie dłużej). Na koniec dodajemy truskawki i chwilkę mieszamy.

Pieczemy w temp. 180C przez ok. 55 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie wierzch oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

chlebek bananowy
chlebek bananowy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij