Chlebek naan pochodzi z rejonu środkowoazjatyckiego, gdzie wypiekane są w piecach tzw. tandoori. Temperatura pieczenia w takim glinianym piecu potrafi przekraczać nawet 400 C. Chlebki naan dzięki temu bardzo szybko się opieka i są bardzo chrupiące. W domu nie mamy możliwości uzyskania tak oryginalnego smaku naan, ale wersja domowa według tego przepisu i tak jest bardzo pyszna. Zapach chlebków czosnkowych jest po prostu obłędna i nie ma mowy, aby ich nie spróbować.
Chlebki naan to tylko kilka prostych składników, dzięki czemu mogą stanowić doskonały dodatek do mięs, farszów warzywnych lub past. Bardzo fajnie smakują w kombinacji z czosnkiem i zieloną cebulką.
Chlebki koniecznie podajemy zaraz po upieczeniu, ponieważ z każdą godziną stają się suche i twardnieją. Najlepiej wykonać je na ostatnią chwilę i gorące podawać na stół. Można zawinąć je w folię aluminiową, która na jakiś czas zatrzyma ciepło.
Niektóre przepisy zawierają w sobie np. gęsty jogurt lub odrobinę sody, aby były bardziej pulchne, a ciasto dłużej utrzymywało swoją wilgoć. Natomiast ja postanowiłam zacząć swoje eksperymenty od wersji podstawowej i na pewno za jakiś czas spróbuję wersji wzbogaconej.
Naan możesz wypiekąć na kamieniu do pizzy wtedy na pewno będą jeszcze lepsze i w temperaturze maksymalnej piekarnika do zarumienienia.
Płaskie chlebki naan to doskonały pomysł na rozpoczęcie przygody z kuchnią indyjską. Chrupiące, lekkie, czosnkowe i szybkie w wykonaniu. Zapach podczas pieczenia chlebów jest cudowny i mocno czosnkowy. Polecam wypróbować naan.
TUTAJ znajdziesz przepis na chlebki pita krok po kroku.
CHLEBKI NAAN Z CZOSNKIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 4 placki
- 1 1/4 szklanki wody, ciepłej
- 1 łyżeczka drożdży suchych
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka kukurydziana do podsypania
DODATKOWO:
- 4 ząbki czosnku, duże
- zielona cebula
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy dużą, drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto przez 5-7 min. Miskę smarujemy oliwą i wkładamy ciasto, owijamy folią i zostawiamy na 2-3 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę i dzielimy na cztery części. Wałkujemy na placek o dł. około 20 cm i szerokości 15-16 cm. Przekładamy na blachę do pieczenia oprószoną mąką kukurydzianą. Każdy placek smarujemy lekko oliwą, wyciskamy czosnek i rozprowadzamy równomiernie, obsypujemy szczypiorkiem i zieloną cebulką. Pieczemy w temp. 230 C przez około 10 min. lub lekkiego zarumienienia. Jeśli masz kamień do pizzy możesz piec na nim. Podajemy gorące. Poniżej zdjęcia z wykonania krok po kroku.

