Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki, Chleby, Na słono

Chlebek pita krok po kroku

Luty 24, 2015 , 887039 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chlebek pita staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.

Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.

Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?

TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.

chlebek-pita-przepis-1

CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych

  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli, płaska

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.

chlebek-pita-przepis

pita

pita-3

pita-4

Komentarze

  • Odpowiedz paula Luty 23, 2017 at 13:35

    Ile czasu trzeba wyrabiać ciasto ? I czy blacha musi być gorąca ?

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 23, 2017 at 14:59

      Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie. Na zdjęciach powyżej widać jakiej musi być konsystencji. Chlebki wkładamy do gorącego piekarnika.

  • Odpowiedz michał Lipiec 31, 2016 at 17:12

    super proporcje, jedna rada ode mnie to to że tego typu pieczywo ZAWSZE dajemy na gorącą blachę a najlepiej na kamień do pizzy

  • Odpowiedz Ania Czerwiec 24, 2016 at 12:30

    Potrzeba duużo więcej mąki niż w przepisie bo ciasto za bardzo się klei. Mi niektóre wyrosły, a niektóre wcale – to chyba zalezy od piekarnika.

  • Odpowiedz Ida Maj 26, 2016 at 14:20

    Wcale nie wyrastają :/

    • Odpowiedz Ja Listopad 5, 2020 at 18:07

      Jak mają wyrosnąć skoro drożdże nie mają pożywki-cukru?

  • Odpowiedz Olga W. Marzec 20, 2016 at 00:14

    Ciasto bardzo kleiło mi sie do rąk, jak sobie z tym poradzić?

  • 1 2 3 4 5

    Dodaj komentarz