Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki, Chleby, Na słono

Chlebek pita krok po kroku

Luty 24, 2015 , 887041 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chlebek pita staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.

Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.

Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?

TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.

chlebek-pita-przepis-1

CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych

  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli, płaska

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.

chlebek-pita-przepis

pita

pita-3

pita-4

Komentarze

  • Odpowiedz Sylwia Listopad 26, 2019 at 10:10

    Czy suche drożdże też rozpuszczać w wodzie?

    • Odpowiedz aneta Listopad 26, 2019 at 20:55

      Tak :)

  • Odpowiedz Anna Październik 27, 2019 at 12:54

    Witam nie wiem dlaczego ale gdy zostawię chlebek na drugi dzień i chce to podgrzać to pęka górną warstwą jaka może być tego przyczyna dodam tylko że robię wszystko x2 wiadomo duża rodzina

    • Odpowiedz aneta Październik 28, 2019 at 08:55

      Nigdy nie miałam takiego problemu, ale zazwyczaj piekę na świeżo :)

  • Odpowiedz Rafał T. Styczeń 14, 2019 at 12:05

    W gramach to ile mąki?
    Ile i na jakiej temperaturze mam grzać Kamień do pizzy, jak dlugd piec na kamieniu?

  • Odpowiedz Ania S. Wrzesień 25, 2017 at 16:09

    Pięknie wyrosły, w smaku super! Przepis zapisuję i na pewno powtórzę :)

  • Odpowiedz Kasia T. Kwiecień 20, 2017 at 08:26

    Piekłam już kilka razy, były pyszne, na sto procent nie wrócę już do sklepowych, polecam.

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 20, 2017 at 09:29

      Bardzo się ciesze :)

    1 2 3 4 5

    Dodaj komentarz