Znajdź swój przepis

Chlebek pita krok po kroku

24 lutego, 2015

Chlebek pita staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.

Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.

Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?

TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.

chlebek-pita-przepis-1

CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych

  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli, płaska

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.

chlebek-pita-przepis

pita

pita-3

pita-4

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzięki temu przepisowi jadłam najpyszniejszy kebab ever! Super chlebki, pięknie wyrosły i smakowały wyśmienicie ????

  2. Siostra zrobiła i jest w rozpaczy bo wyszly suche i twarde!!!- pomocy… co moglo pojsc nie tak????

  3. Szkoda, że proporcje w szklankach, a w przeliczniku brak mąki :-( Ile to gram?

    1. Najlepsze pierogi od Julii says:

      Nie ma wielkiej różnicy w proporcjach podanych w gramach czy objętościowo. Szklanka na płasko około 150 gramów mąki, szklanki z czubkiem około 170 gramów gramów mąki. Więc, jakby nie patrzeć, maki jest około 1/2 kg. Woda waży tyle gramów, ile mililitrów ma objętości. Powinniśmy się zdecydować: albo ważymy składniki, albo mierzymy. Twoja siostra, bez urazy, zaliczyła jakąś wpadkę z temperaturą, albo trafiła na nieżywe lub ledwie żywe drożdże. Przy okazji, ten świetny przepis jest odpowiedni również na ciasto na pizzę. Tyle, że trzeba dodać ok 40 g. oliwy lub oleju. (duży kieliszek).

  4. Magdalena says:

    Zrobiłam. Świetniy pomysl na domowy zdrowy fast food.

    1. A co jesli syn nie je pszenicy(gryczanej maki tez nie)?Da sie to zrobić z jaglanej,ryżowej,kukurydzianej?

    2. Polecam popróbować z mieszaniem różnych mąk. ryżowa jest bardziej na kruche ciasto, a jaglana raczej na miękkie. myślę że razem w odpowiednich proporcjach powinny zasymulować pszenną. jeszcze owsianą polecam ogólnie

  5. Czy suche drożdże też rozpuszczać w wodzie?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  6. Witam nie wiem dlaczego ale gdy zostawię chlebek na drugi dzień i chce to podgrzać to pęka górną warstwą jaka może być tego przyczyna dodam tylko że robię wszystko x2 wiadomo duża rodzina

    1. Nigdy nie miałam takiego problemu, ale zazwyczaj piekę na świeżo :)

  7. W gramach to ile mąki?
    Ile i na jakiej temperaturze mam grzać Kamień do pizzy, jak dlugd piec na kamieniu?

  8. Pięknie wyrosły, w smaku super! Przepis zapisuję i na pewno powtórzę :)

  9. Piekłam już kilka razy, były pyszne, na sto procent nie wrócę już do sklepowych, polecam.

    1. Bardzo się ciesze :)

  10. Ile czasu trzeba wyrabiać ciasto ? I czy blacha musi być gorąca ?

    1. Ilovebake says:

      Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie. Na zdjęciach powyżej widać jakiej musi być konsystencji. Chlebki wkładamy do gorącego piekarnika.

  11. super proporcje, jedna rada ode mnie to to że tego typu pieczywo ZAWSZE dajemy na gorącą blachę a najlepiej na kamień do pizzy

  12. Potrzeba duużo więcej mąki niż w przepisie bo ciasto za bardzo się klei. Mi niektóre wyrosły, a niektóre wcale – to chyba zalezy od piekarnika.

  13. Wcale nie wyrastają :/

    1. Jak mają wyrosnąć skoro drożdże nie mają pożywki-cukru?

  14. Ciasto bardzo kleiło mi sie do rąk, jak sobie z tym poradzić?

  15. W smaku dobre ale nie wyrosły mi. Znaczy tak minimalnie :(

  16. A można je przygotować dzień wcześniej ? I jak najlepiej wtedy je przechowywać ?

    1. Najlepiej zrobic je na swiezo ewentualnie zawin je szczelnie i uzyj drugiego dnia chociaz sporo traca na smaku :/

    2. A z suszonych drożdzy ten rozczyn robić ?

    3. z drozdzy suszonych nigdy nie robi sie rozczynu…..

    4. Oczywiście że z suszonych drożdży robi się rozczyn… robią tak nawet renomowane restauracje z powodu większej powtarzalności w ich działaniu. Smak pozostaje bez zmian, wielokrotnie sprawdziłem to we własnej kuchni.

    5. Mozesz wykonac, ale nie jest to konieczne

  17. Chlebki są przepyszne ! Po raz kolejny Pani przepis okazał się genialny. Wypróbowałam już Pani receptury na: chałkę, stromboli, bułeczki maślane, ciasto do pizzy i wszystko wyszło znakomicie. Dziękuję bardzo, że zechciała się Pani podzielić swoją wiedzą.

  18. Jakiej mniej więcej średnicy wychodzą chlebki?

    1. ok. 20 cm :)

    2. dziękuję bardzo, na pewno wypróbuję w ten weekend ;)

  19. A jak zamrozić chlebek ?

    1. ja bym proponowała zamrozić albo samo ciasto lub ostudzone chlebki zaraz po upieczeniu. Owijasz folią i przechowujesz w zamrażarce. Przed użyciem wyciągnij na 3-4 godziny surowe ciasto, formuj i piecz lub po rozmrażaniu wyciągnij z folii gotowy chlebek :)

  20. Aaaaa!!!! CUDOWNE!!!
    Dzięki za wspaniały przepis

  21. Dziękuję za ten przepis! Nawet mnie – całkowitej niezdarze piekarskiej chlebki wyszły idealnie :). Chyba zacznę robić regularnie :).

  22. chyba zły początek wykonania..

    1. Ilovebake says:

      Dlaczego tak uwazasz?

    2. Ponieważ z wody i drożdży nie było żadnych bąbelków. Pojawiły się gdy dodałam odrobine mąki.
      Jednak chlebki i tak wyszły znakomite! Polecam!

    3. Ilovebake says:

      u mnie zrobił się normalny zaczyn :)

    4. Ja tez zawsze robie bez maki zaczyn.Pozdrawiam.

    5. Bo trzeba je rozetrzeć z cukrem a nie woda :)

  23. Świetnie wyglądają, zapiszę sobie przepis :)

    http://ciastko-joli.blogspot.com

  24. majazteca says:

    Swietne! Cos czuje, ze sie skusze ;)

    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    1. Ilovebake says:

      zapraszam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x