Chlebek pizza to bardzo prosty i niezwykle pyszny wypiek. Pełen warzyw oraz pełen sera. Ja dodałam do niego paprykę, czosnek oraz czerwoną cebulę, ale doskonale sprawdzą się oliwki, pieczarki, suszone pomidory lub inne dodatki, które uwielbiasz w pizzy. Dodałam także dwa rodzaje sera: żółty oraz mozzarella. Chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny z cudownie ciągnącym się wewnątrz serem. Zaraz po upieczeniu skórka chlebka jest chrupiącą, a zapach jest po prostu wspaniały i aromatyczny. Wewnątrz postu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebka pizza krok po kroku.
Podczas mieszania chlebka i formowania należy jak najmniej wtłaczać w niego mąkę. Surowe ciasto dosyć mocno klei się do rąk, ale staraj się bardziej go w mące obtaczać niż ponownie wyrabiać z mąką. Uzyskamy wtedy bardzo delikatny smak ciasta, a chlebek będzie wewnątrz wilgotny nawet dwa dni.
Jeśli masz kamień do pizzy warto go upiec właśnie na nim, a będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.
Ser żółty do chlebka możesz zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym. Natomiast mozzarellę możesz jeszcze podwoić wtedy będzie miał bardziej serowy smak.
Chlebek pizza wspaniale smakuje jako samodzielna przekąską, ale równie dobrze będzie stanowił podstawę do różnego rodzaju kanapek. U mnie zaraz po upieczeniu nie było już pół chlebka, ale następnego dnia był także pyszny.
CHLEBEK PIZZA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
- 2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę
Drożdże
zalewamy
ciepłą
wodą
i
zostawiamy
na
około
3
min.
Po
tym
czasie
dodajemy
przesianą
mąkę,
sól
oraz
cukier.
Mieszamy
dużą
łyżką
najlepiej
drewnianą
tylko
do
połączenia.
Dodajemy
pokrojone
warzywa
oraz
ser
żółty.
Ponownie
mieszamy
(można
lekko
podsypać
ciasto
mąką,
ale
nie
za
dużo),
owijamy
folią
i
zostawiamy
na
1
godz.
Po
tym
czasie
miskę
z
ciastem
wkładamy
na
godzinę
do
lodówki.
Stolnicę
dobrze
oprószamy
mąką,
wykładamy
ciasto
i
wałkujemy
je
na
grubość
ok.
1-1,5
cm.
Wykładamy
równomiernie
pokrojoną
mozzarellę.
Jeden
bok
zawijamy
na
drugi,
łączeniem
przekładamy
ciasto
na
spód,
a
końce
ciasta
podwijamy
pod
spód.
Przekładamy
na
blachę
wyłożoną
papierem
do
pieczenia.
Zostawiamy
na
10
min
do
napuszenia.
Pieczemy
w
temp.
230
C
przez
ok.
30-35
min
do
zarumienienia
skórki.
Jeśli
skórka
za
mocno
się
przypieka
można
przykryć
folią
aluminiową
i
zdjąć
ją
na
ok.
3
min
przed
końcem
pieczenia.
Komentarze
ja użyłam tortowej wtedy chlebek jest delikatniejszy i bardziej lekki w smaku
ale nadaje sie również typ maki powyżej 500
Witam, to drugi przepis jaki testowałam z ilovebake.pl
Bagietki wyszły super! Tutaj zrobiłam zbyt rzadkie ciasto (już następnym razem będę wiedzieć by dodać więcej mąki – zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania ciasta są bardzo pomocne, bo widać konsystencję ciasta…), ale i tak chlebuś jest pychotka. Następne będą bułeczki maślane :):):)
u mnie ciasto też było dosyć rzadkie, a na pewno różniło się od tego na pizze
ale właśnie o to chodzi wtedy jest mega delikatny i wilgotny w środku
Dziś lub jutro będę go robić ponownie, zobaczę jak mi teraz pójdzie.
Co byś poleciła słodkiego, bez pieczenia, żeby dało się jeść „z ręki” na imprezę plenerową na której będzie mnóstwo dzieci…
hm zerknij tutaj : http://ilovebake.pl/category/pralinki/
widzę że chyba skorzystam z pralinek z orzechami
Dzięki
Wygląda świetnie.
A normalne drożdże piekarskie?
mozna je zastapic suchymi tylko zwieksz ilosc ok. 40 g
za bardzo nie rozumiem
czyli można dać świeże drożdże? ile wówczas ich dać? Dzis planuję zrobić, a nie chce specjalnie kupować, bo świeże mam w domu akurat. Z góry dziękuję za odpowiedź
Swiezych dodaj ok. 40 g
Super, dziękuję, zobaczymy co mi wyjdzie
Wyszedł naprawdę przepyszny, na ciepło cudny, zimny też bardzo smaczny. Dodałam jednak więcej mąki po wyjęciu z miski, gdyż inaczej nic z nim nie mogłabym zrobić. Mimo to naprawdę polecam zrobić
Czy mozna dodac swieze pomidory?
Według mnie raczej świeże się nie nadają ze względu na zbyt dużą ilość wody. Ciasto wtedy może być zakalcowe, lepiej użyj suszonych.