Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby, Inne

Chlebek pizza

Sierpień 24, 2015 , 208702 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chlebek pizza to bardzo prosty i niezwykle pyszny wypiek. Pełen warzyw oraz pełen sera. Ja dodałam do niego paprykę, czosnek oraz czerwoną cebulę, ale doskonale sprawdzą się oliwki, pieczarki, suszone pomidory lub inne dodatki, które uwielbiasz w pizzy. Dodałam także dwa rodzaje sera: żółty oraz mozzarella. Chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny z cudownie ciągnącym się wewnątrz serem. Zaraz po upieczeniu skórka chlebka jest chrupiącą, a zapach jest po prostu wspaniały i aromatyczny. Wewnątrz postu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebka pizza krok po kroku.

Podczas mieszania chlebka i formowania należy jak najmniej wtłaczać w niego mąkę. Surowe ciasto dosyć mocno klei się do rąk, ale staraj się bardziej go w mące obtaczać niż ponownie wyrabiać z mąką. Uzyskamy wtedy bardzo delikatny smak ciasta, a chlebek będzie wewnątrz wilgotny nawet dwa dni.

Jeśli masz kamień do pizzy warto go upiec właśnie na nim, a będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.

Ser żółty do chlebka możesz zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym. Natomiast mozzarellę możesz jeszcze podwoić wtedy będzie miał bardziej serowy smak.

Chlebek pizza wspaniale smakuje jako samodzielna przekąską, ale równie dobrze będzie stanowił podstawę do różnego rodzaju kanapek. U mnie zaraz po upieczeniu nie było już pół chlebka, ale następnego dnia był także pyszny.

chlebek pizza

CHLEBEK PIZZA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
  • 2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 3 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz cukier. Mieszamy dużą łyżką najlepiej drewnianą tylko do połączenia. Dodajemy pokrojone warzywa oraz ser żółty. Ponownie mieszamy (można lekko podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo), owijamy folią i zostawiamy na 1 godz. Po tym czasie miskę z ciastem wkładamy na godzinę do lodówki.
Stolnicę dobrze oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykładamy równomiernie pokrojoną mozzarellę. Jeden bok zawijamy na drugi, łączeniem przekładamy ciasto na spód, a końce ciasta podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 10 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia skórki. Jeśli skórka za mocno się przypieka można przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ok. 3 min przed końcem pieczenia.

chlebek pizza
chlebek pizza
chlebek pizza
chlebek pizza

Komentarze

  • Odpowiedz Agnieszkaa Luty 7, 2016 at 11:27

    Czy mogę dodać tutaj suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym? I odcedzić je na sitku,i wtedy dodać?

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 7, 2016 at 18:44

      Pewnie :)

      • Odpowiedz Agnieszkaa Luty 8, 2016 at 18:15

        dzięki,jutro się chyba zabiorę za to :)

        • Odpowiedz Agnieszkaa Luty 9, 2016 at 20:32

          U mnie ciasto się ciągnęło po tych 2h,jakoś je rozwałkowałam,ledwo odkleiłam od blatu,nie wiem czy tak miało być,ale postanowiłam wrzucić do piekarnika.I udało się,przepyszny! Wyszły 2 spłaszczone,dosyć duże chlebki.Trochę wygląd nie taki,ale smak za to jaki ;)

          • Ilovebake Luty 10, 2016 at 14:01

            Chociaz wyglad tez sie liczy, ale smak najwazniejszy :)

          • Agnieszkaa Luty 10, 2016 at 16:27

            Liczy się,ale nie był aż tak zły. A ciasto ma się tak ciągnąć?No normalnie lepiło mi się do wałka i nie mogłam rozwałkować.

  • Odpowiedz Agnieszka S. Styczeń 9, 2016 at 18:40

    Czy można użyć mąki gryczanej?

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 9, 2016 at 18:46

      Nie piekłam nigdy nic na takiej mące więc ciężko mi doradzać ;/

  • Odpowiedz Justyna Grudzień 12, 2015 at 18:09

    Czyli najpierw trzeba odstawić na godzinę,a następnie odstawić jeszcze na godzinę do lodówki ? Dobrze rozumiem

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 12, 2015 at 18:43

      dokladnie :)

      • Odpowiedz Justyna Grudzień 12, 2015 at 22:19

        Zrobiłam,może dołożyłam troszkę za dużo nadzienia ale to nic,wyszedł pyszny(mąż zachwycony).

  • Odpowiedz Wiktoria Z. Sierpień 27, 2015 at 18:24

    Chlebek jest przepyszny, jest u mnie w piątce najlepszych dań na kolację z przyjaciółmi! Zniknął w 10 min :) Robiłam z czosnkiem, suszonymi pomidorami, papryką i pieczarkami. Ah i dodałam całe opakowanie (7g) drożdży suszonych, jeśli któraś z Was zastanawia się nad gramaturą.

  • Odpowiedz tirs Sierpień 26, 2015 at 23:39

    U mnie wyszedł pyszny-dodałam również czosnek … chrupp skórka i wilgotny w środku

  • 1 2 3

    Odpowiedz na „IlovebakeAnuluj odpowiedź