Chlebek pizza to bardzo prosty i niezwykle pyszny wypiek. Pełen warzyw oraz pełen sera. Ja dodałam do niego paprykę, czosnek oraz czerwoną cebulę, ale doskonale sprawdzą się oliwki, pieczarki, suszone pomidory lub inne dodatki, które uwielbiasz w pizzy. Dodałam także dwa rodzaje sera: żółty oraz mozzarella. Chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny z cudownie ciągnącym się wewnątrz serem. Zaraz po upieczeniu skórka chlebka jest chrupiącą, a zapach jest po prostu wspaniały i aromatyczny. Wewnątrz postu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebka pizza krok po kroku.
Podczas mieszania chlebka i formowania należy jak najmniej wtłaczać w niego mąkę. Surowe ciasto dosyć mocno klei się do rąk, ale staraj się bardziej go w mące obtaczać niż ponownie wyrabiać z mąką. Uzyskamy wtedy bardzo delikatny smak ciasta, a chlebek będzie wewnątrz wilgotny nawet dwa dni.
Jeśli masz kamień do pizzy warto go upiec właśnie na nim, a będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.
Ser żółty do chlebka możesz zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym. Natomiast mozzarellę możesz jeszcze podwoić wtedy będzie miał bardziej serowy smak.
Chlebek pizza wspaniale smakuje jako samodzielna przekąską, ale równie dobrze będzie stanowił podstawę do różnego rodzaju kanapek. U mnie zaraz po upieczeniu nie było już pół chlebka, ale następnego dnia był także pyszny.
CHLEBEK PIZZA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
- 2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
- 250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę
Drożdże
zalewamy
ciepłą
wodą
i
zostawiamy
na
około
3
min.
Po
tym
czasie
dodajemy
przesianą
mąkę,
sól
oraz
cukier.
Mieszamy
dużą
łyżką
najlepiej
drewnianą
tylko
do
połączenia.
Dodajemy
pokrojone
warzywa
oraz
ser
żółty.
Ponownie
mieszamy
(można
lekko
podsypać
ciasto
mąką,
ale
nie
za
dużo),
owijamy
folią
i
zostawiamy
na
1
godz.
Po
tym
czasie
miskę
z
ciastem
wkładamy
na
godzinę
do
lodówki.
Stolnicę
dobrze
oprószamy
mąką,
wykładamy
ciasto
i
wałkujemy
je
na
grubość
ok.
1-1,5
cm.
Wykładamy
równomiernie
pokrojoną
mozzarellę.
Jeden
bok
zawijamy
na
drugi,
łączeniem
przekładamy
ciasto
na
spód,
a
końce
ciasta
podwijamy
pod
spód.
Przekładamy
na
blachę
wyłożoną
papierem
do
pieczenia.
Zostawiamy
na
10
min
do
napuszenia.
Pieczemy
w
temp.
230
C
przez
ok.
30-35
min
do
zarumienienia
skórki.
Jeśli
skórka
za
mocno
się
przypieka
można
przykryć
folią
aluminiową
i
zdjąć
ją
na
ok.
3
min
przed
końcem
pieczenia.
Komentarze
Czy mogę dodać tutaj suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym? I odcedzić je na sitku,i wtedy dodać?
Pewnie
dzięki,jutro się chyba zabiorę za to
U mnie ciasto się ciągnęło po tych 2h,jakoś je rozwałkowałam,ledwo odkleiłam od blatu,nie wiem czy tak miało być,ale postanowiłam wrzucić do piekarnika.I udało się,przepyszny! Wyszły 2 spłaszczone,dosyć duże chlebki.Trochę wygląd nie taki,ale smak za to jaki
Chociaz wyglad tez sie liczy, ale smak najwazniejszy
Liczy się,ale nie był aż tak zły. A ciasto ma się tak ciągnąć?No normalnie lepiło mi się do wałka i nie mogłam rozwałkować.
Czy można użyć mąki gryczanej?
Nie piekłam nigdy nic na takiej mące więc ciężko mi doradzać ;/
Czyli najpierw trzeba odstawić na godzinę,a następnie odstawić jeszcze na godzinę do lodówki ? Dobrze rozumiem
dokladnie
Zrobiłam,może dołożyłam troszkę za dużo nadzienia ale to nic,wyszedł pyszny(mąż zachwycony).
Chlebek jest przepyszny, jest u mnie w piątce najlepszych dań na kolację z przyjaciółmi! Zniknął w 10 min
Robiłam z czosnkiem, suszonymi pomidorami, papryką i pieczarkami. Ah i dodałam całe opakowanie (7g) drożdży suszonych, jeśli któraś z Was zastanawia się nad gramaturą.
U mnie wyszedł pyszny-dodałam również czosnek … chrupp skórka i wilgotny w środku