Znajdź swój przepis

Chłodnik ogórkowy

10 czerwca, 2022

Chłodnik ogórkowy to idealna zupa na upały. Schłodzona pyszna z dużą ilością startych ogórków i rzodkiewki. Wymieszana z jogurtem i kefirem. Doskonała z zapiekanymi, gotowanymi lub podsmażonymi młodymi ziemniakami i koperkiem.

Chłodnik był nazywanym w moim domu kwasem, podawany był z ogórkiem, szczypiorkiem na bazie wody i kwaśnej śmietany z odrobiną octu.

Ten przepis na chłodnik ogórkowy wykonałam zupełnie inaczej i według mnie jest jeszcze smaczniejszy i bardziej pożywny.

W upalne dni chłodnik to idealne danie. Uwielbiam do tego ziemniaczki prosto z piekarnika z koperkiem lub dużą ilością papryki w proszku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.

Chłodnik

CHŁODNIK OGÓRKOWY

SKŁADNIKI:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 ml kefiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ogórki szklarniowe lub 6 gruntowych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

  • 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Jogurt mieszamy z kefirem w dużej miseczce. Dodajemy do środka przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki myjemy i obrane ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki myjemy i kroimy w niedużą kosteczkę. Wszystko dodajemy do jogurtu razem z koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy z podsmażonymi lub upieczonymi ziemniaczkami oraz ugotowanym na twardo jajkiem.

Chłodnik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x