Chmurka z galaretki z dodatkiem jogurtu na biszkoptach i kremem straciatella. Przepyszne, leciutkie i delikatne jak pianka.
Deser jest idealny na urodziny, imprezy lub spotkania rodzinne.
Ciasto nieco przypomina ptasie mleczko, ale jest o wiele bardziej bogate w różne smaki.
Przepis możesz wykonać na biszkoptach podłużnych, okrągłych lub upiec biszkopt.
Biszkopciki można nieco nasączyć np. wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny lub na chwilkę zanurzyć w soku owocowym np. jabłkowym.
Warstwa z galaretką może mieć dowolny smak np. truskawkowy, brzoskwiniowy lub malinowy.
Krem straciatella z ubitej śmietany i dodatku startej czekolady świetnie pasuje do warstwy truskawkowej.
Leciutkie, pyszne i kolorowe ciasto bez pieczenia, które w sezonie letnim możesz wzbogacić o świeże owoce.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CHMURKA Z GALARETKI
SKŁADNIKI:
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 2 x galaretki truskawkowe
- 250 ml gorącej wody
- 400 g jogurtu greckiego o temp. pokojowej
WARSTWA STRACIATELLA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 70 g startej czekolady
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych lub okrągłych
- ok. 40 startej czekolady na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie układamy biszkopty jeden obok drugiego (można lekko zamoczyć w wodzie z odrobiną cukru i soku z cytryny).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut do uzyskania pianki. Dodajemy po łyżce jogurt cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Gotową masę wykładamy powoli na biszkopty i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 2 – 3 minuty. Chwilkę podgrzewany w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy ostudzoną, ale płynną żelatynę lub śmietan – fix. Na koniec dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Krem wykładamy na biszkopty i obsypujemy wierzch startą czekoladą. Wkładamy na całą noc do lodówki.

