Znajdź swój przepis

Chrupiące ciasto czekoladowe

27 października, 2025

Chrupiące ciasto czekoladowe z pysznym kremem oraz na wierzchu z chrupką w czekoladzie. Przepyszne i mocno czekoladowe ciasto.

Ciasto czekoladowe jest wilgotne, intensywne z dodatkiem naparu z kawy lub w wersji dla dzieci kawy Inki.

Krem jest leciutki, delikatny ze słodkim kremem czekoladowym Nutella.

Chrupka do ciasta to świetny dodatek do ciasta, który podkręca smak i sprawia, że cały przepis jest jeszcze smaczniejszy.

Chrupkę w połączeniu z czekoladą podajemy od razu i cieszymy się wtedy warstwami, z których każdą jest inna i świetnie do siebie pasuje.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK BASKIJSKI NA BROWNIE

CYNAMONKI

LEKKI SERNIK Z MASCARPONE

ciasto czekoladowe

CHRUPIĄCE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

CHRUPKA CZEKOLADOWA

REKLAMA:
  • 30 g masła o temp. pokojowej
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g białka o temp. pokojowej
  • 30 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 ml oleju np. rzepakowego
  • 150 ml kefiru o temp. pokojowej
  • 150 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 ml gorącego naparu z kawy lub Inki

KREM CZEKOLADOWY

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 pełne łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do miękkiego masła wsypujemy przesiany cukier puder i chwilkę mieszamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Dodajemy białko i ponownie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia. Ciasto bardzo cienko i równomiernie rozprowadzamy na całej blaszce. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 5 – 8 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie kruszymy na małe kawałeczki. Odstawiamy na bok.

Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Do jajka wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy olej oraz kefir i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 20 – 25 minut (jeśli ciasto wyrosło z górką lekko ścinamy wierzch).

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz przesiany cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Przed podaniem rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką. Zostawiamy do ostygnięcia. Jeszcze płynną dodajemy do chrupki czekoladowej i mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta i podajemy.

ciasto czekoladowe
 ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. A czy tą chrupke trzeba zrobić dopiero przed podaniem czy mozna od razu i przechowywac w lodówce całe ciasto ?

  2. Jaki wymiar blaszki?

    1. Zerknij w przepis już dodałam wymiary :)

  3. W opisie na przygotowanie chrupki jest ze połowę rozprowadzamy na blaszce od piekarnika….a co z drugą połowa?

    1. Już poprawiłam tam wkradł się błąd.

  4. Dzień dobry, w przepisie jest napisane: „Połowę ciasta bardzo cienko i równomiernie rozprowadzamy na całej blaszce”. Co z drugą połową?

    1. Już poprawiłam tam wkradł się błąd :)

  5. A co z drugą połową ciasta na chrupkę?

    1. Już poprawiłam przepis. Zerknij :)

  6. Jakie wymiary blaszki bo nie widzę?

    1. Blaszka 24 x 24 cm lub podobnych wymiarów :)

  7. Połowę ciasta na chrupkę rozsmarowujemy i pieczemy . A co robimy z drugą połową tego ciasta bo się chyba zgubiło gdzieś

    1. Zerknij w przepis bo była poprawka :)

  8. Jakiej wielkości ma być blaszka do upieczenia ciasta i co robimy z drugą połową chrupki. Dziękuję i pozdrawiam

    1. Już poprawiałam, zerknij w przepis :)

  9. Przepraszam, ale nie mogę znaleźć wymiaru blachy. Proszę o podanie

  10. Dzień dobry! Ciasto wygląda obłędnie, ale nie do końca rozumiem przepis. Czy do drugiej połowy ciasta, która została po chrupce dodajemy reszta składników (kefir i pozostałe)? Co z zoltkiem? I na jaki rozmiar blaszki są te proporcje? Pozdrawiam!

    1. Naniosłam poprawki w przepisie zerknij :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij