Chrupiące ciasto czekoladowe z pysznym kremem oraz na wierzchu z chrupką w czekoladzie. Przepyszne i mocno czekoladowe ciasto.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne, intensywne z dodatkiem naparu z kawy lub w wersji dla dzieci kawy Inki.
Krem jest leciutki, delikatny ze słodkim kremem czekoladowym Nutella.
Chrupka do ciasta to świetny dodatek do ciasta, który podkręca smak i sprawia, że cały przepis jest jeszcze smaczniejszy.
Chrupkę w połączeniu z czekoladą podajemy od razu i cieszymy się wtedy warstwami, z których każdą jest inna i świetnie do siebie pasuje.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CHRUPIĄCE CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
CHRUPKA CZEKOLADOWA
- 30 g masła o temp. pokojowej
- 30 g cukru pudru
- 30 g białka o temp. pokojowej
- 30 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
CIASTO CZEKOLADOWE
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 ml oleju np. rzepakowego
- 150 ml kefiru o temp. pokojowej
- 150 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 ml gorącego naparu z kawy lub Inki
KREM CZEKOLADOWY
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 pełne łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do miękkiego masła wsypujemy przesiany cukier puder i chwilkę mieszamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Dodajemy białko i ponownie mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia. Ciasto bardzo cienko i równomiernie rozprowadzamy na całej blaszce. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 5 – 8 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie kruszymy na małe kawałeczki. Odstawiamy na bok.
Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Do jajka wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy olej oraz kefir i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 20 – 25 minut (jeśli ciasto wyrosło z górką lekko ścinamy wierzch).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz przesiany cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Przed podaniem rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką. Zostawiamy do ostygnięcia. Jeszcze płynną dodajemy do chrupki czekoladowej i mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta i podajemy.









A czy tą chrupke trzeba zrobić dopiero przed podaniem czy mozna od razu i przechowywac w lodówce całe ciasto ?
Przed podaniem :)
Jaki wymiar blaszki?
Zerknij w przepis już dodałam wymiary :)
W opisie na przygotowanie chrupki jest ze połowę rozprowadzamy na blaszce od piekarnika….a co z drugą połowa?
Już poprawiłam tam wkradł się błąd.
Dzień dobry, w przepisie jest napisane: „Połowę ciasta bardzo cienko i równomiernie rozprowadzamy na całej blaszce”. Co z drugą połową?
Już poprawiłam tam wkradł się błąd :)
A co z drugą połową ciasta na chrupkę?
Już poprawiłam przepis. Zerknij :)
Jakie wymiary blaszki bo nie widzę?
Blaszka 24 x 24 cm lub podobnych wymiarów :)
Połowę ciasta na chrupkę rozsmarowujemy i pieczemy . A co robimy z drugą połową tego ciasta bo się chyba zgubiło gdzieś
Zerknij w przepis bo była poprawka :)
Jakiej wielkości ma być blaszka do upieczenia ciasta i co robimy z drugą połową chrupki. Dziękuję i pozdrawiam
Już poprawiałam, zerknij w przepis :)
Przepraszam, ale nie mogę znaleźć wymiaru blachy. Proszę o podanie
Forma 24 X 24 cm :)
Dzień dobry! Ciasto wygląda obłędnie, ale nie do końca rozumiem przepis. Czy do drugiej połowy ciasta, która została po chrupce dodajemy reszta składników (kefir i pozostałe)? Co z zoltkiem? I na jaki rozmiar blaszki są te proporcje? Pozdrawiam!
Naniosłam poprawki w przepisie zerknij :)