Dobry obiad musi zawierać ciąg dalszy w postaci deseru. Większość uwielbia przeróżne rodzaje ciast, a to świetna opcja na słodki poczęstunek. Jakie są najlepsze ciasta z miodem w roli głównej? Poniżej zdradzamy aż cztery ich rodzaje.
1. Ciasto miodowe
To jedno z prostszych ciast do wykonania. Idealne do zrobienia o każdej porze roku czy to do kawy czy na jakiekolwiek przyjęcie. Miód jest bardzo zdrowy, więc ciasta przygotowane z nim są nie dość, że bardzo dobre, to jeszcze mają mało cukru.
Składniki:
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę do miski i inne sypkie produkty. Razem wymieszaj je. Roztrzep jajka w osobnej misce. W innym naczyniu zmiksuj masło aż do momentu otrzymania idealnej konsystencji, potem dodawaj na przemian mąkę z jajkami. Dodaj miód, a jeżeli masa będzie za gęsta to opcjonalnie dodaj łyżkę wody. Przygotuj blachę, wysmaruj ją i obsyp bułką tartą, a następnie wylej całe ciasto do niej. Ustaw na piekarniku 190 stopni i piecz ciasto przez 30 minut.
2. Szarlotka z polewą miodowo-migdałową
Z pewnością przepis na szarlotkę inny niż wszystkie dotychczas nam znane. Koniecznie zaskocz swoich gości i wypróbuj ten przepis.
Składniki:
- 1 paczka budyniu śmietankowego
- 225 g cukru
- 200 g mąki
- 200 g masła
- jajko
- 2 kg jabłek
- cytryna
- łyżka miodu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 60 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z mąki, cukru, jajka i 130 g masła, a następnie odstaw na pół godziny do lodówki. W tym czasie tortownicę wysmaruj masłem i po pół godzinie wyłóż ciasto do niej. Umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne z jabłek, pokrój je na drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Jabłka duś przez 10 minut z 50 g cukru i 50 g masła. Kolejno dodaj do tego budyń śmietankowy wraz z mąką ziemniaczaną. Wymieszaj składniki i wyłóż na ciasto. Resztę składników, czyli masło, cukier, mleko, miód oraz płatki migdałowe razem wymieszaj i zagotuj. Wylej powstałą gorącą masę na górę ciasta. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 180 stopni. Ciasto piecz przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce i podawaj schłodzoną szarlotkę.
3. Ciasto jogurtowe z miodem
Świetny pomysł na zrobienie szybkiego ciasta, gdy oczekujesz na niespodziewanych gości lub kiedy zechce ci się czegoś słodkiego.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka miodu
- szklanka jogurtu naturalnego
- 3 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 180 stopni, a następnie wyłóż papier do pieczenia do formy. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem kolejno resztę składników. Wszystko dokładnie szybko wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż ciasto do formy, a następnie włóż do piekarnika. Piecz około 40-45 minut, ale przed końcem sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
4. Sernik na miodowych spodach
Inna odsłona sernika w wersji z miodem. Idealny na co dzień lub na święta.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 jaja
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 300g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego
- 2 jaja
- 200g masła
- cukier waniliowy
- ¾ cukru
- 1 budyń waniliowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę:
- 5 łyżek mleka
- 150g białej czekolady
- 150g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Na stolnicy zagniatamy wszystkie składniki ciasta. Zagniecione ciasto podziel na trzy takie same części. Przygotuj trzy blaszki o wymiarach 20 x 35 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie wylep dno blaszki ciastem. Przygotowane placki po kolei piecz po 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia. Kolejno przygotuj masę serową. W garnku roztop masło, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj do tego cukier, jaja i ponownie wymieszaj. Zagotuj, ale uważaj żeby się nie przypaliło. Jak zacznie bulgotać wsyp mąkę z budyniem i szybko mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Po zagotowaniu poprzekładaj placki powstałą masą i odłóż na noc do lodówki. Przygotuj polewę, roztop czekoladę na parze i wymieszaj z mlekiem. Polej ją sernik i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Post sponsorowany