Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

Listopad 19, 2019 , 77465 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo prosty przepis na pyszne ciasteczka biszkoptowe z jabłkami. Błyskawiczne w wykonaniu z dosłownie kilku składników.

Ciasteczka biszkoptowe zaraz po upieczeniu są na zewnątrz lekko chrupiące, natomiast w środku puszyste i nieco wilgotne. Dodatek kawałeczków jabłek sprawia, że ciasteczka są jeszcze lepsze i ciekawe w smaku.

Idealne do herbaty, kawy lub jako szybki deser do upieczenia dla niespodziewanych gości.

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami wykonasz z dziećmi, tutaj nie chodzi o idealny kształt ciasteczek, a im bardziej fikuśne kształty tym lepiej.

Koniecznie wypróbuj ponieważ są przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

Ciasteczka biszkoptowe

CIASTECZKA BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka, średnie

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy. Następnie wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Jabłka obieramy i kroimy na nieduże kawałeczki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Nabieramy łyżkę ciasto i wykładamy na blaszkę w odstępach od siebie. Ciasteczek nie formujemy tylko wykładamy łyżką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasteczka biszkoptowe
Ciasteczka biszkoptowe
Ciasteczka biszkoptowe

Komentarze

  • Odpowiedz Andrzej Styczeń 30, 2021 at 13:16

    Ciasto gęste ale wszystko super wychodzi. Jabłka dodałem na wierzch zamiast zmieszać i też super smakowalo. Myślę że to tłustość masła nie pozwala na łatwe połączenie składników w cieście razem. Spróbuję BARDZO drobno pokroić jabłko, na wielkość groszku, i zmieszać.
    Użyłem mąki pszennej i też wyszło. Użyłem też ryżowej za kolejnym razem i też dobre. Będę dajej eksperymentować ze składem, onne mąki i przyprawy, jaglana, cynamon itp. Ciastka dobre dla alergików na laktozę. Na mące ryżowej czy jaglanej również dla alergików na gluten.

  • Odpowiedz Ewelina Listopad 29, 2020 at 15:17

    Witam, ciasto wyszło mi bardzo gęste tak, że jabłka nie dały się połączyć…. Jakiej gęstości powinno być ciasto z podanych składników?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 3, 2020 at 13:06

      ciasto powinno byc geste :)

    1 2 3

    Odpowiedz na „EwelinaAnuluj odpowiedź