Pyszne, kruche i mocno aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Ciasteczka cynamonowe są idealne w Święta Bożego Narodzenia, pięknie pachną i sprawiają, że cały dom podczas ich pieczenia wypełniony jest cynamonowym zapachem.
Do ciasteczek dodałam cukier kryształ przez co ciasteczka zyskały lekko chropowatą strukturę i uroczo się odkształciły. Natomiast jeśli wolisz ciasteczka bardziej jednolite w konsystencji użyj cukru pudru do ich wypieku.
Ciasteczka są chrupiące, maślane i idealnie nadają się do wykrawania foremkami różnych kształtów. Doskonale nadają się do udekorowania choinki lub domu w okresie świątecznym.
Po upieczeniu ciasteczka trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku. Spokojnie można je trzymać nawet do miesiąca.
Ciasteczka cynamonowe najlepiej smakują z filiżanką ciepłej herbaty, kawy lub ze szklanką mleka. W okresie zimowym są fantastycznym deserem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.
CIASTECZKA CYNAMONOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 szt.
- 250 g mąki tortowej
- 120 g masła lub margaryny, zimnej
- 115 g cukru
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- szczypta przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałeczki i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko,sól, cynamon oraz przyprawę do piernika. Wszystko razem szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Stolnice lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na gr. około 0,5 cm. Wykrawamy kółka o śr. 5-6 cm i w środku ok. 1 cm kółeczka. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.
Patera na zdjęciu pochodzi ze strony Westwing.
Przepyszne! 😋
Poczęstowałam się. Pycha.
To jedne z najlepszych jakie piekłam!! Polecam są pyszne i proste w przygotowaniu.
Chciałabym zrobić je na prezent. Czy jeśli własnoręcznie zrobię pudełko z brystolu, z pokrywką, to będą mogły w nim leżeć jakieś 2 tygodnie? Czy musi być coś naprawdę szczelnego, np. jakaś puszka? ;)
Bardzo lubię Twoje miejsce w sieci, często korzystam z przepisów, pozdrawiam! ;)
Najlepiej jeśli będzie to jakaś puszka, ponieważ ciasteczka mogą stwardnieć.
Cynamonowe to moje ulubione :) Te są wyjątkowo urocze :)
Pochrupałabym:)
Zabieram!:))