Znajdź swój przepis

Ciasteczka cynamonowe

7 grudnia, 2015

Pyszne, kruche i mocno aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Ciasteczka cynamonowe są idealne w Święta Bożego Narodzenia, pięknie pachną i sprawiają, że cały dom podczas ich pieczenia wypełniony jest cynamonowym zapachem.

Do ciasteczek dodałam cukier kryształ przez co ciasteczka zyskały lekko chropowatą strukturę i uroczo się odkształciły. Natomiast jeśli wolisz ciasteczka bardziej jednolite w konsystencji użyj cukru pudru do ich wypieku.

Ciasteczka są chrupiące, maślane i idealnie nadają się do wykrawania foremkami różnych kształtów. Doskonale nadają się do udekorowania choinki lub domu w okresie świątecznym.

Po upieczeniu ciasteczka trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku. Spokojnie można je trzymać nawet do miesiąca.

Ciasteczka cynamonowe najlepiej smakują z filiżanką ciepłej herbaty, kawy lub ze szklanką mleka. W okresie zimowym są fantastycznym deserem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

ciastka cynamonowe

CIASTECZKA CYNAMONOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 40 szt.

  • 250 g mąki tortowej
  • 120 g masła lub margaryny, zimnej
  • 115 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • szczypta przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałeczki i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko,sól, cynamon oraz przyprawę do piernika. Wszystko razem szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Stolnice lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na gr. około 0,5 cm. Wykrawamy kółka o śr. 5-6 cm i w środku ok. 1 cm kółeczka. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.

Patera na zdjęciu pochodzi ze strony Westwing.

ciastka cynamonowe ciastka cynamonowe ciastka cynamonowe ciastka cynamonowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne! 😋

  2. MałaGosia says:

    Poczęstowałam się. Pycha.

  3. To jedne z najlepszych jakie piekłam!! Polecam są pyszne i proste w przygotowaniu.

  4. Chciałabym zrobić je na prezent. Czy jeśli własnoręcznie zrobię pudełko z brystolu, z pokrywką, to będą mogły w nim leżeć jakieś 2 tygodnie? Czy musi być coś naprawdę szczelnego, np. jakaś puszka? ;)

    Bardzo lubię Twoje miejsce w sieci, często korzystam z przepisów, pozdrawiam! ;)

    1. Najlepiej jeśli będzie to jakaś puszka, ponieważ ciasteczka mogą stwardnieć.

  5. Cynamonowe to moje ulubione :) Te są wyjątkowo urocze :)

  6. Pochrupałabym:)

  7. Zabieram!:))

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x