Znajdź swój przepis

Ciasteczka korzenne

25 listopada, 2024

Ciasteczka korzenne ze sprawdzonego przepisu. Kruche, chrupiące i maślane. Podczas pieczenia cały dom pachnie przyprawami korzennymi.

Do ciasteczek możesz użyć domowej przyprawy do piernika lub gotowej z dobrej jakości składników.

Ciasto można przygotować 1 – 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed samym pieczeniem warto je wyciągnąć na ok. 30 minut, aby lepiej się rozwałkowywało.

Jeśli lubisz ciasteczka z dodatkami możesz dodać zmielone orzechy włoskie, migdały lub posiekaną suszoną żurawinę.

Ciasteczka są idealne do wykrawania razem z dziećmi w zimowym czasie. Świetne sprawdzą się do zawieszenia na choince.

REKLAMA:

Doskonałe będą również do stempelków, ładnie trzymają formę i pięknie prezentują się po upieczeniu.

Będą świetnym pomysłem na słodki prezent świąteczny.

Mogą leżeć w szczelnym pojemniku nawet ok. 2 tygodni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DING DONG

MIODOWE CIASTKA

CIASTO BRAZYLIANKA

REKLAMA:
ciastka korzenne

CIASTECZKA KORZENNE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 zimne żółtka
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, cynamonem, mielonym imbirem oraz kakao. Dodajemy cukier waniliowy, miód, żółtka, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.

Dokładnie owijamy np. folią spożywczą i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 – 4 mm i wykrawamy dowolnymi foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 8 – 10 minut do zarumienienia.

ZOBACZ: PRZEPISY NA CIASTA I CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

ciastka korzenne
ciastka korzenne
ciastka korzenne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij