Ciasteczka korzenne ze sprawdzonego przepisu. Kruche, chrupiące i maślane. Podczas pieczenia cały dom pachnie przyprawami korzennymi.
Do ciasteczek możesz użyć domowej przyprawy do piernika lub gotowej z dobrej jakości składników.
Ciasto można przygotować 1 – 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed samym pieczeniem warto je wyciągnąć na ok. 30 minut, aby lepiej się rozwałkowywało.
Jeśli lubisz ciasteczka z dodatkami możesz dodać zmielone orzechy włoskie, migdały lub posiekaną suszoną żurawinę.
Ciasteczka są idealne do wykrawania razem z dziećmi w zimowym czasie. Świetne sprawdzą się do zawieszenia na choince.
Doskonałe będą również do stempelków, ładnie trzymają formę i pięknie prezentują się po upieczeniu.
Będą świetnym pomysłem na słodki prezent świąteczny.
Mogą leżeć w szczelnym pojemniku nawet ok. 2 tygodni.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTECZKA KORZENNE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 250 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 zimne żółtka
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, cynamonem, mielonym imbirem oraz kakao. Dodajemy cukier waniliowy, miód, żółtka, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
Dokładnie owijamy np. folią spożywczą i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 – 4 mm i wykrawamy dowolnymi foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 8 – 10 minut do zarumienienia.
ZOBACZ: PRZEPISY NA CIASTA I CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE