Znajdź swój przepis

Ciasteczka śnieżne kule

19 grudnia, 2016

Mocno orzechowe ciasteczka śnieżne kule o niesamowicie delikatnej i kruchej konsystencji. Mocno słodkie kuleczki obtoczone w cukrze pudrze. Moje ulubione ciasteczka, które niedawno odkryłam.

Ciasteczka przygotowujemy z orzechami włoskimi i nie zamieniamy ich na inne. Orzechy włoskie nadają niesamowitego smaku i aromatu ciasteczkom.

Ciasteczka formujemy w niewiele mniejsze kuleczki od orzecha włoskiego, pieczemy i obtaczamy w cukrze pudrze. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były mniej słodkie nie dodawaj do ciasta cukru lub go zmniejsz.

Po upieczeniu przechowujemy je w szczelnym pojemniku, aby nie wyschły. Ciasteczka mogą leżeć nawet do tygodnia.

Śnieżne kule idealnie będą prezentować się na świątecznym stole i w Boże Narodzenie na pewno będą smakowały rodzinie i gościom.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

ciastka sniezne kule

CIASTECZKA „ŚNIEŻNE KULE”

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek

  • 240 g mąki tortowej
  • 240 g orzechów włoskich
  • 220 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. esencji)
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtoczenia

Orzechy dokładnie mielimy. Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki. Rozdrabniamy w malakserze lub siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zmielone orzechy, ekstrakt, cukier, sól. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folia i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki (troszkę mniejsze niż orzechy włoskie) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-18 min, aż lekko się zarumienią. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze (nie przesiewamy). Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

ciastka sniezne kule ciastka sniezne kule ciastka sniezne kule ciastka sniezne kule

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można dać mielone orzechy laskowe?

    1. Tak, ale z włoskimi są najsmaczniejsze :)

  2. Dzień dobry. Ile ciastka mogą leżakować ? Czy orzechy muszą być mielone czy mogą rozdrobnione ? Pozdrawiam serdecznie :)

    1. aneta Autor says:

      Spokojnie mogą poleżeć nawet kilka dni. Orzechy bardzo drobno mielimy.

  3. Witam,

    czym można zastąpić esencję waniliową, albo ekstrakt? Może być zwykła laska wanilii? Nigdzie nie mogłam dostać składników z przepisu…

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej może być :) Zastąpić ekstrakt można także cukrem waniliowym :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x