Znajdź swój przepis

Ciasteczka z patelni

22 listopada, 2017

Ciasteczka z patelni są przepyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Na zewnątrz mają fajną zapieczoną skorupkę, natomiast w środku są mięciutkie i lekko kruche.

Do ciasteczek dałam 1/2 szklanki cukru, dzięki czemu nie było zbyt mocno słodkie. Dodatkowo rodzynki dosładzają je i nie ma sensu dodawania więcej chyba, że uwielbiasz mocno słodkie ciastka.

Do smażenia użyłam jedynie lekko nasączonego olejem płatka, którym przecierałam po każdej porcji patelnię, aby nic nie przywierało.

Do ciasteczek możesz dodać np. zmielone orzechy włoskie lub laskowe, suszoną żurawinę, pokrojone morele lub inne ulubione dodatki.

Ciasteczka z patelni i ich smak nie można porównać do innych ciasteczek. Są niepowtarzalne, oryginalne i zapewniam, że super smaczne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

ciasteczka

CIASTECZKA Z PATELNI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 garść rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Następnie dodajemy cukry, jajka, cynamon, sól oraz masło. Szybko zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite. Na koniec dodajemy rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem i osuszone. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto o grubości około 3-4 mm. Wycinamy dowolnymi foremkami lub szklanką. Patelnie rozgrzewamy i przecieramy wacikiem nasączonym olejem. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni do zarumienienia.

ciasteczka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzięki wielkie za przepis! Ratuje nasze słodkie potrzeby, kiedy piekarnika brak :))

  2. Czy wyszłyby z kawałkami jablek? :)

    1. Tak, tylko nie za dużo tych jabłek :)

  3. Super!!! says:

    Dobry przepis ,i czy można dać 2 razy więcej produktów???:)

  4. Super!!! says:

    Bardzo dobry przepis!!!😄😄😄

  5. Czy do tych ciasteczek można dodać pokruszoną czekoladę ??????

    1. Tak :)

  6. Robilam, dalam mniej proszku, z podwójnej porcji. Znikły b. szybko, bo bardzo smaczne. Oczywiście powtórzę.

  7. Super przepis. Zaraz go wypróbuję…

  8. Małgorzata says:

    Ciastka przepyszne. Superlatywa gdy nie mamy piekarnika, np.na działce ☺️❣️

  9. Przepis bardzo fajny, jednak za duże ilości proszku do pieczenia. Czuć go w cieście.

  10. Ile ciastek wychodzi z tej porcji?

  11. Ale fantastyczny przepis! Koniecznie muszę wypróbować! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x