Znajdź swój przepis

Ciastka brownie

13 marca, 2019

Ciastka brownie z dużą ilością gorzkiej czekolady i kakao. Na zewnątrz chrupiące i popękane, natomiast w środku mięciutkie i wilgotne.

Ciastka brownie są błyskawiczne do wykonania i zawierają kilka prostych składników. Do ciasta warto dodać gorzką czekoladę o zwartości minimum 70% kakao.

Aromatyczne, intensywne w smaku i cudownie pachną czekoladą podczas pieczenia.

Ciastka brownie są jednymi z moich ulubionych ciasteczek. Chrupiąca i popękana skorka na zewnątrz, a w środku mięciutkie wnętrze.

Po upieczeniu możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez kilka dni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

ciastka brownie

CIASTKA BROWNIE

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka, duże
  • 130 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Masło oraz gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i na małym ogniu mieszając rozpuszczamy składniki. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy razem z solą i cukrami przez około 5 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy płynną mieszaninę czekolady i masła. Na koniec dodajemy suche składniki i kropelki czekoladowe jeśli dodajesz. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy w sporych odstępach od siebie 1 1/2 łyżeczki masy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 10-12 min. Powinny być popękane i miękkie w środku. Po upieczeniu zostaw na blaszce przesz 10 min. i dopiero zdejmuj.

ciastka brownie ciastka brownie ciastka brownie ciastka brownie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Generalnie wyszły, są ok, ale nie popękały. Są miękkie nie tylko w środku, ale z zewnątrz też.

  2. Po komentarzach tak się wystraszyłam,ale wyszły i trochę popękane i takie jak zapowiadano w przepisie. Trzymałam godz w lodówce. I lepiej wychodzą jak się wykłada na blachę prosto z łyżeczki . Gorzej jest jak się tworzy regularne, uklepane w dłoniach kulki.

  3. Polecam włożyć ciasto do lodowki na godzinę i wtedy wykladac porcje na blaszke. Na pewno wyjdą popękane

  4. Niestety mi również nie popękały i ciasto baaaardzo klejące… ciężkie do rozprowadzenia ???? może następnym razem będzie lepiej ????

  5. W smaku fajne, jednak mi również nie popękały.

  6. Zrobiłam według przepisu i nie popekały i nie są takie jak na zdjęciu i aż tak miękkie w środku też nie są.
    Druga tura zaczęła pękać dopiero wtedy kiedy już trzeba było wyjmować.

  7. Wyszły pycha! Fajne dla smakoszy czekolady ???? dzięki za przepis!

  8. Robilam krok po kroku dokladnie wg przepisu, nie wyszly popekane, jak mialy byc i nie rozeszly sie podczas pieczenia tylko tak jak wlozylam tak byly. Smak dobry ale wyszly z wygladu byle jakie pozdawiam

  9. Ciastka zrobione, wyszły i są dobre ale liczyłam jednak na coś lepszego…bardziej smakowały mi te z masłem orzechowym i czekoladą i te na pewno zrobię jeszcze nie raz ;)

  10. Patrycja says:

    Tylko jedno pytanko; termoobieg czy góra-dół? :)

    1. Ilovebake says:

      Góra-dół :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x