Ciastka czekoladowe z nutellą o niesamowicie pysznym i czekoladowym smaku. Kruche ciasteczka wewnątrz nadziewane kremem.
Nutellę można zamienić na inny tego typu krem czekoladowy z orzechami.
Schładzamy go w zamrażarce, aby stał się twardy i dał się obtoczyć w cieście.
Ciasteczka są kruche na zewnątrz z dużą ilością kakao. Same ciasteczka nie są mocno słodkie, natomiast krem w środku świetnie podkręca ich smak.
Ciastka są cudowne, rozpływają się ustach. Jeden kawałek i masz ochotę na więcej.
Nutellę jak i samo ciasto możesz przygotować dzień wcześniej, a kolejnego dnia już uformować i upiec. Zaraz po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero zabieramy z blaszki.
Polecam wykonać z podwójnej porcji, ponieważ są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.
Ciasteczka przechowujemy kilka dni w szczelnym pojemniku najlepiej w chłodnym miejscu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTKA CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek
- ok. 10 łyżeczek kremu nutella
- 60 g masła o temp. pokojowej
- 70 g cukru
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 90 g mąki tortowej
- 20 g kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Na desce owiniętej folią spożywczą lub papierem do pieczenia wykładamy w niewielkich odstępach od siebie po łyżeczce kremu nutella tworząc coś na kształt kuleczki. Wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Nutella stwardnieje i będzie się dała formować.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (ok. 20 – 25 g). Lekko podsypujemy rękę mąką i lekko spłaszczamy kuleczkę z ciasta, układamy na środku schłodzony krem z nutelli i formujemy kuleczki (jeśli ciasto jest klejące podsypujemy mąką). Gotowe wszystkie kuleczki układamy na blaszce w sporych odstępach od siebie. Ponownie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 12 – 14 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia ciasteczka lekko spłaszczamy szpatułką lub widelcem. Gotowe ciastka studzimy, następnie przekładamy na talerzyk lub do słoiczka.