Znajdź swój przepis

Ciastka czekoladowe z pistacjami

26 marca, 2025

Ciastka czekoladowe z pistacjami i kropelkami czekoladowymi. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepis w kilka minut.

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Jeśli masz takie prosto z lodówki, wystarczy włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i dalej miksować z cukrem na puszystą masę.

Pistacji co ciasteczek użyłam lekko solonych, natomiast jeśli masz takie bez soli zwiększ ilość soli do 1/4 łyżeczki i połącz z ciastem.

Orzechy siekamy dosyć grubo, aby były mocno wyczuwalne i chrupały po upieczeniu.

Jeśli nie masz kropelek czekoladowych posiekaj drobno czekoladę i dodaj do ciasta.

REKLAMA:

Smak ciasteczek można wzbogacić dodając do środka odrobinę cynamonu lub przyprawy do piernika.

Mocno czekoladowe ciasteczka z kropelkami czekolady na wierzchu będą idealnym pomysłem na deser nie tylko dla dzieci.

Cudowny zapach czekolady podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Polecam wypróbować ten przepis.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO WŁOSZKA

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

REKLAMA:
ciastka czekoladowe

CIASTKA CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 115 g masła o temp. pokojowej
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 170 g mąki tortowej
  • 25 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g kropelek czekoladowych + 1/3 szklanki
  • 3/4 szklanki posiekanych pistacji (u mnie lekko solone)

PRZYGOTOWANIE:

Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżkę mleka oraz jajko. Ponownie miksujemy do połączenia.

Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy 100 g kropelek czekoladowych i mieszamy łyżką.

Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy dłońmi. Układamy ciasto w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciasteczka obsypujemy kropelkami czekoladowymi i posiekanymi pistacjami.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 12 – 14 minut. Studzimy na blaszce i dopiero wyjmujemy na talerz.

ciastka czekoladowe
ciastka czekoladowe
ciastka czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij