Ciastka czekoladowe z pistacjami i kropelkami czekoladowymi. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepis w kilka minut.
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Jeśli masz takie prosto z lodówki, wystarczy włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i dalej miksować z cukrem na puszystą masę.
Pistacji co ciasteczek użyłam lekko solonych, natomiast jeśli masz takie bez soli zwiększ ilość soli do 1/4 łyżeczki i połącz z ciastem.
Orzechy siekamy dosyć grubo, aby były mocno wyczuwalne i chrupały po upieczeniu.
Jeśli nie masz kropelek czekoladowych posiekaj drobno czekoladę i dodaj do ciasta.
Smak ciasteczek można wzbogacić dodając do środka odrobinę cynamonu lub przyprawy do piernika.
Mocno czekoladowe ciasteczka z kropelkami czekolady na wierzchu będą idealnym pomysłem na deser nie tylko dla dzieci.
Cudowny zapach czekolady podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Polecam wypróbować ten przepis.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

CIASTKA CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 115 g masła o temp. pokojowej
- 170 g cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 170 g mąki tortowej
- 25 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g kropelek czekoladowych + 1/3 szklanki
- 3/4 szklanki posiekanych pistacji (u mnie lekko solone)
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżkę mleka oraz jajko. Ponownie miksujemy do połączenia.
Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy 100 g kropelek czekoladowych i mieszamy łyżką.
Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy dłońmi. Układamy ciasto w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciasteczka obsypujemy kropelkami czekoladowymi i posiekanymi pistacjami.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 12 – 14 minut. Studzimy na blaszce i dopiero wyjmujemy na talerz.


