Fantazyjne ciastka duńskie, które smakiem zaczarują Was i będziecie chcieli robić je częściej. Lekko chrupiące, lekko pulchne i miękkie. Ciasto wymaga trochę czasu, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Można przygotować go więcej i zamrozić, a później tylko wymyślać różne warianty ciastek. Smacznego.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 6 dużych wiatraczków
- 1 płat ciasta duńskiego ( przepis TUTAJ )
DODATKOWO:
- ok. 3 łyżki marmolady np. wieloowocowej
- żółtko do posmarowania
Z przygotowanego płatu ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 25×30 cm i wykrawamy rolką do pizzy lub zwykłym nożem kwadraty o wym. 10×10 cm.
Następnie każdy róg nacinamy zostawiając w środku ok. 2-3 cm.
Co drugi róg zawijamy do środka i lekko dociskamy, aby zrobić miejsce dla marmolady.
Wiatraczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do napuszenia na ok. 15 min, przykrywając ściereczką. Po tym czasie nakładamy do środka po łyżeczce dżemu ( ja nakładałam za pomocą szprycy cukierniczej ). Smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-12 min. w temp. 200 C. Po ostudzeniu ciastka możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.