Znajdź swój przepis

Ciastka jogurtowe z czekoladą

12 maja, 2025

Ciastka jogurtowe z czekoladą to szybki przepis na przepyszne, kruche i lekkie ciasteczka. Przygotujesz je w mniej niż 15 minut.

Jeśli akurat nie masz pod ręką kropelek czekoladowych sprawdzi się świetnie gorzka czekolada dobrej jakości.

Wystarczy ją posiekać na nieduże kawałeczki i dodać do ciasta.

Jogurt grecki możesz zastąpić np. jogurtem naturalnym. Ważne, aby był w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka po upieczeniu są kruche na zewnątrz i dosyć mięciutkie w środku.

REKLAMA:

Do ciasta możesz dodać np. ekstrakt z wanilii lub migdałów.

Jako dodatek świetnie sprawdzą się np. orzechy włoskie, laskowe lub migdałki. Jeśli lubisz dodaj również posiekaną suszoną żurawinę lub śliwki.

Ciasteczka są przepyszne, maślane i cudownie pachną wanilią podczas pieczenia. Idealne do kubka ciepłego mleka lub herbaty.

Przechowujemy ok. tygodnia w szczelnym pojemniku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTKA CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI

MUFFINKI CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

REKLAMA:

PROSTE CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

ciastka jogurtowe

CIASTKA JOGURTOWE Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego o temp. pokojowej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady + kilka łyżek na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie wsypujemy cukier i miksujemy przez ok. 2 – 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz jogurt grecki, miksujemy do połączenia.

Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z sodą oraz dodajemy szczyptę soli. Miksujemy składniki, aż powstanie gęsta masa. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i mieszamy łyżką.

Nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Wierzch ciasteczek obsypujemy kropelkami czekolady.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 10 – 15 minut, aż do zarumienienia ciasteczek.

ciastka jogurtowe
ciastka jogurtowe

Dołącz do dyskusji

  1. Malwina says:

    Przepis jest prosty,a ciasteczka baaardzo smaczne ☺️

  2. Ciasteczka są bez jajek?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij