Ciastka owsiane z kilku składników, które są błyskawiczne w przygotowaniu. Ciasteczka są chrupiące, pyszne i zdrowe.
Do ciasteczek możesz dodać swoje ulubione dodatki np. ziarna słonecznika, siemię lniane lub rodzynki. Pasują również kawałki posiekanych orzechów lub czekolady.
Doskonałe jako zdrowa przekąska do szkoły, pracy lub na piknik. Cukier w przepisie możesz zastąpić zdrowszymi zamiennikami np. miodem, erytrolem lub innym słodzikiem.
Przepyszne i chrupiące ciasteczka, które polecam wykonać od razu z podwójnej porcji.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO OWSIANE Z BORÓWKAMI
CIASTKA OWSIANE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek (ok. 9 sztuk)
- 1 szklanka górskich płatków owsianych
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 60 g masła o temp. pokojowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Płatki mieszamy razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajko, kawałki masła oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Do formowania ciasteczek użyłam foremki okrągłej do wykrawania ciasteczek o śr. 7 – 7,5 cm. Wykładałam do środka foremki po łyżce ciasta i dokładnie rozprowadziłam. Foremkę zdejmowałam, dzięki temu ciasteczka były równe i okrągłe. Postępowałam tak, aż do wykorzystania całego ciasta. Oczywiście możesz wykładać tylko łyżką ciasto i rozprowadzić je lekko spłaszczając. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia wierzchu ciasteczek. Zdejmujemy z blaszki po całkowitym wystudzeniu.