Znajdź swój przepis

Ciastka owsiane z borówkami

22 lipca, 2024

Ciastka owsiane z borówkami i dużą ilością płatków owsianych. Mięciutkie wnętrze i chrupiące brzegi z lekko kwaśnymi owocami. Pyszne i zdrowe.

Ciasteczka właściwie robią się same. Wystarczy zmiksować kilka składników i do piekarnika. Borówki świetnie pasują do ciasteczek i nadają im soczystości.

Doskonałe jako zdrowa przekąska do pracy, szkoły lub deser. Idealne do zabrania na piknik lub podróż.

Po upieczeniu przechowujemy maksymalnie dwa dni, ale na pewno tyle nie wytrzymają bo są przepyszne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

BANANOWE CIASTECZKA OWSIANE

KRUCHE CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI

CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ

ciastka owsiane

CIASTKA OWSIANE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

REKLAMA:
  • 1 szklanka borówek
  • 125 g masła o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich

PRZYGOTOWANIE:

* 1 szklanka ma pojemność 250 ml

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 3 – 4 minuty). Następnie dodajemy jajko oraz miód i miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki owsiane. Miksujemy lub mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.

Nakładamy pełną łyżeczkę ciasta i wykładamy w sporych odstępach od siebie (można lekko spłaszczyć). Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 12 – 14 minut do zarumienienia wierzchu. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero zdejmujemy z blaszki.

ciastka owsiane
ciastka owsiane

Dołącz do dyskusji

  1. Czy borówka może być mrożona?

  2. Przepyszne, mięciutkie ciastka! Zapach unosi się w całym domu. Robiłam je już dwa razy. Drugi raz z malinami i też wyszły pyszne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij