Ciastka owsiane z borówkami i dużą ilością płatków owsianych. Mięciutkie wnętrze i chrupiące brzegi z lekko kwaśnymi owocami. Pyszne i zdrowe.
Ciasteczka właściwie robią się same. Wystarczy zmiksować kilka składników i do piekarnika. Borówki świetnie pasują do ciasteczek i nadają im soczystości.
Doskonałe jako zdrowa przekąska do pracy, szkoły lub deser. Idealne do zabrania na piknik lub podróż.
Po upieczeniu przechowujemy maksymalnie dwa dni, ale na pewno tyle nie wytrzymają bo są przepyszne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI
CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ
CIASTKA OWSIANE Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 1 szklanka borówek
- 125 g masła o temp. pokojowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
PRZYGOTOWANIE:
* 1 szklanka ma pojemność 250 ml
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 3 – 4 minuty). Następnie dodajemy jajko oraz miód i miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki owsiane. Miksujemy lub mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
Nakładamy pełną łyżeczkę ciasta i wykładamy w sporych odstępach od siebie (można lekko spłaszczyć). Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 12 – 14 minut do zarumienienia wierzchu. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero zdejmujemy z blaszki.
Czy borówka może być mrożona?
Tak :)
Przepyszne, mięciutkie ciastka! Zapach unosi się w całym domu. Robiłam je już dwa razy. Drugi raz z malinami i też wyszły pyszne.
Super :)