Chrupiące ciastka z płatkami kukurydzianymi i żurawiną. Słodziutkie w środku z lekko kwaśną żurawiną obtoczone w chrupiących płatkach.
Ciasteczka wykonasz w dosłownie w kilka chwil i nawet po kilku dniach nie tracą na smaku.
Ciasteczka pięknie wyglądają po upieczeniu oprószone cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
REKLAMA:
CIASTKA Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 100 g cukru
- 100 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- 100 g żurawiny
- płatki kukurydziane do obtoczenia
Żurawinę zalewamy gorącą wodę i zostawiamy na około 15 minut, następnie odsączamy z wody. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali (ok. 10 sekund). Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce masła cały czas miksując. Na koniec dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Dodajemy żurawinę i mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w płatkach kukurydzianych lekko dociskając, aby płatki się przykleiły. Układamy na blaszce w niewielkich odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.