Znajdź swój przepis

Ciastka z płatkami kukurydzianymi

15 czerwca, 2021

Chrupiące ciastka z płatkami kukurydzianymi i żurawiną. Słodziutkie w środku z lekko kwaśną żurawiną obtoczone w chrupiących płatkach.

Ciasteczka wykonasz w dosłownie w kilka chwil i nawet po kilku dniach nie tracą na smaku.

Ciasteczka pięknie wyglądają po upieczeniu oprószone cukrem pudrem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

REKLAMA:

Ciastka z płatkami kukurydzianymi

CIASTKA Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 100 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 100 g żurawiny
  • płatki kukurydziane do obtoczenia

Żurawinę zalewamy gorącą wodę i zostawiamy na około 15 minut, następnie odsączamy z wody. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali (ok. 10 sekund). Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce masła cały czas miksując. Na koniec dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Dodajemy żurawinę i mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w płatkach kukurydzianych lekko dociskając, aby płatki się przykleiły. Układamy na blaszce w niewielkich odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciastka z płatkami kukurydzianymi

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij