Znajdź swój przepis

Ciasto 3 bit z mango

18 marca, 2021

Pyszne i orzeźwiające ciasto 3 bit z mango bez pieczenia na herbatnikach. Wersja ciasta z pulpą mango, lekkim kremem śmietankowym oraz słodkim kajmakiem.

Ciasto nie wymaga pieczenia i smakuje najlepiej po dwóch dniach od wykonania. Herbatniki zmiękną i ciasto będzie dało się łatwo pokroić.

Słodki kajmak bardzo fajnie przełamujemy warstwą z mango oraz kremem śmietankowym. Idealne na wiosnę z pięknymi kolorami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto 3 bit z mango

CIASTO 3 BIT Z MANGO

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z MANGO:

  • 400 g pulpy z mango
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników, maślanych
  • 1 puszka kajmaku
  • 1/3 szklanki pulpy z mango

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy herbatniki w rzędach jeden przy drugim. Smarujemy kajmakiem i układamy następną warstwę herbatników.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Mieszamy żelatynę z pulpą mango. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy do mango i delikatnie łączymy. Wkładamy na chwilę do lodówki, aż masa zacznie tężeć. Krem z mango wykładamy na herbatniki i ponownie układamy warstwę ciasteczek.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem polewamy pulpą z mango.

Ciasto 3 bit z mango Ciasto 3 bit z mango

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Robiłam tą wersję 3bita, jest rewelacyjna! Nie bójcie się połączenia kajmak+mango, cała rodzina zajadała się w święta :)

  2. A jakby zamienić pulpę z mango na brzoskwinie z puszki, nadal chyba by wyszło ok? :D Ostatnio robiłam ten deser 'żółty ser’ gdzie też oryginalnie jest pulpa z mango ale można zamienić na puszkowane brzoskwinie, więc tu chyba też by taka podmianka przeszła? :D

    1. aneta Autor says:

      raczej tak :)

  3. Angelika says:

    Czy można samumu zrobić taką pulpę, jeśli tak to jak to zrobić :)

    1. aneta Autor says:

      miąższ z mango dokładnie miksujemy, można zagotować i przepuścić przez sitko :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x