Popularne ciasto ambasador, które idealnie pasuje na rodzinne okazje, spotkania lub święta. Każda warstwa ciasta jest pyszna, kremowa i słodka.
Ciasto ambasador to warstwowiec na kakaowym biszkopcie, przełożony kremem czekoladowo-maślanym, herbatnikami z brzoskwiniami i kremem śmietankowym. Całość oprószona posypką czekoladową na wierzchu.
W internecie znajdziesz mnóstwo różnych kombinacji tego ciasta, ale u mnie w nieco uproszczonej i odchudzonej wersji.
Ciasto ambasador do idealny pomysł kiedy szukasz przepisów na deser, który ma być klasyczny i większości smakować. Tutaj nie ma kombinowania i mieszania smaków, które mogą nie wszystkim pasować. Ten przepis to bezpieczna opcja na przeróżne okazje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO AMBASADOR
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml mleka
- 2 x 40 g budyń czekoladowy
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki rumu lub spirytusu (opcjonalnie)
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników kakaowych
- 1 duża puszka brzoskwiń
- posypka lub starta mleczna czekolada
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie lekko nasączamy sokiem z brzoskwiń z puszki.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem oraz kawałkami czekolady. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia owijamy folią i zostawiamy do uzyskania temp. pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy na tzw. puch. Następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec alkohol. Wykładamy na biszkopt i układamy na nim herbatniki (możemy je lekko nasączyć sokiem z brzoskwiń). Brzoskwinie odsączone z soku kroimy na kawałeczki i układamy równomiernie na herbatnikach.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Lekko podgrzewamy w mikrofali (nie wolno dopuścić do wrzenia), mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na brzoskwinie, wyrównujemy i oprószamy posypką lub startą czekoladą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Dzień dobry czy ten przepis na blaszkę tortową o średnicy ok 24-26cm się sprawdzi czy lepiej np z 1,5 przepisu robić?
Pozdrawiam
ja bym zmniejszyla o 1/4 skladniki
Witam
Z jakiej firmy kupuje Pani posypkę czekoladową? Ja niestety bardzo zraziłam się do jednej, ale muszę przyznać, że prezentuje się znacznie ładniej niż starta czekolada.
Będę wdzięczna za odpowiedź :)
ja mam z zagranicy i tutaj nie jest dostepna