Znajdź swój przepis

Ciasto Balladyna

12 lipca, 2019

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.

Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.

Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.

Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.

Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto Balladyna

CIASTO BALLADYNA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

  • 700 g twarogu np. z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 400 g herbatników maślanych
  • 400 g kajmaku kakaowego
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g malin

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodę i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto Balladyna Ciasto Balladyna Ciasto Balladyna Ciasto Balladyna

Inspiracja: wielkiezarcie.com

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Blacha powinna być większa.

    1. Popieram. Przy tak małej blaszce jak w przepisie zabraknie miejsca na galaretkę. :)

  2. A ja zamiast zelatyny daje fix do smietanki

    1. A czy kajmak jest obligatoryjny?

    2. Nie, kajmak musi być dodany do ciasta :)

  3. Jakiego sera z wiaderka Pani używa?

    1. aneta Autor says:

      Najczęściej z piatnicy

    2. Właśnie do tego przepisu również używałam z piątnicy, jednak nie mogę go nigdzie teraz kupić. Byłam już w 7 sklepach i go nie było… Jakim innym serem mogłabym go zastąpić?

    3. aneta Autor says:

      Moze byc np. President

    4. Ciasto wyszło przepyszne.Jedynym minusem jest tylko to że galaretka odchodzi/odpada od ciasta, co można zrobić żeby tak się działo ?

    5. Ja nie przekrawam ciasta na pół tylko galaretkę daje na mase śmietanowo-serowa i wychodzi super

  4. Ciasto w smaku jest bardzo dobre. Natomiast zasugerowałam się wielkością blaszki z przepisu i zwiększyłam składniki masy serowej (1 kg twarogu i 330 ml kremówki). Dodatkowo do żelatyny dodałam galaretkę cytrynową. Niestety wyszło niestabilne (trzeba było podawać kawałki wyłącznie na leżąco). Następnym razem zrobię na dużą blachę ale ze składników podanych oryginalnie i myślę, że będzie ok.
    Ogólnie do powtórzenia.

    1. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam

  5. Małgosia says:

    Zrobiłam z mielonego sera twarogowego. Używam go do sernika i biszkoptu z gotowaną masą serową Siostry Anastazji. Wychodzą pyszne. W tym cieście czuć trochę gorzkawy smak surowego sera, może lepsze byłyby serki śmietankowe? Nie używam sera w wiaderka, nie znalazłam takiego bez laktozy. Napracowałam się i jestem trochę zawiedziona

  6. Czy mogę i w jaki sposób zastąpić żelatynę galaretką?

    1. aneta Autor says:

      Tak, wystarczy rozrobić galaretke w 3/4 gorącej wody i powoli dodawać do kremu już ostudzona :)

  7. Jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam :) w tamtym roku na Święta zrobiło furrorę, w tym roku też nie może go zabraknąć!

  8. Pyszne. Miałam obawy, ale wyszło rewelacyjne!

  9. Pierwszy raz nie wyszło mi ciasto. Nigdy nie używałam żelatyny i nie ogarnęłam o co z nią chodzi bo w przepisie jest dodać wody. Ale ile tej wody ? 1/3 szklanki czy 700ml… Masakra

    1. Żelatynę zawsze się zalewa tylko tyle żeby przykryło ją i żeby napęczniała.

  10. Jakiej wysokości wychodzi ciasto? Zastanawiam się jakiej wysokości musi być brytfanna :)

    1. aneta Autor says:

      wysokie :)

    2. Dzień dobry czy można prosić o zwiększenie proporcji przepisu na większą blaszkę 37x 23cm

    3. Wystarczy zwiększyć składniki tak o połowę 😊

  11. Jeżeli chciałabym dodać do warstwy serowej 1 kg twarogu, to ile musimy dodać śmietany, cukru, żelatyny i wody? Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem stąd moje pytanie :)

    1. aneta Autor says:

      najlepiej o 1/3 zwiększyć składniki :)

    2. Ja dodałam 1kg sera z wiadereczka waniliowego i tą zelatynę rozpuscilam w 1/4 szklanki wody plus do tej wody jedna galaretka cytrynowa a śmietanki dałam jeden kartonik 330ml, cukru już wogole nie dawałam wyszło pycha

  12. Czy twaróg powinien być zmielony?

    1. aneta Autor says:

      tak

  13. Nie zdążyłam jeszcze położyć galaretki, a ciasto już się nie mieści :) Polecam większą blaszkę. Teraz jeszcze tylko muszę obmyślić dołożenie galaretki na maliny i będzie wyglądał cudnie! Oby smakował tak samo :)

    1. Dokładnie u mnie to samo i nawet wzięłam wiesza blaszkę i też mi się już galaretka nie zmiescila.

    2. Folia rantowa jest idealnym rozwiązaniem przy wysokich ciastach.

  14. Czy kakaowy biszkopt jest twardziejszy?czy powinien być miękki i puszysty?

    1. aneta Autor says:

      Miękki i puszysty

  15. Ciasto jest pyszne i faktycznie wychodzi jak na zdjęciu :) całej rodzince bardzo smakuje.

  16. Czy mogę dać zwykły kajmak zamiast kakaowego???akurat taki mam;)) będę robić na weekend:) ostatnio robiłam z Twojego przepisu sernik jaglany na zimno i był cudo ????????????????????????❤️❤️❤️❤️

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  17. Czy zamiana biszkoptu na biały bez kakao bardzo wpłynie na smak ciasta? Czy raczej nie będzie wielkiej różnicy? pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      ciasto bedzie mniej wyraziste :)

  18. Magdalena says:

    Czy mogę to ciasto zrobić w tortownicy? Czy muszę przeliczać składniki?

    1. aneta Autor says:

      można :)

  19. nie ma tam proszku do pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      nie ma takiej potrzeby :)

  20. Czy można dodać mrożone maliny? Rozmrozić je wcześniej?

    1. aneta Autor says:

      możesz dodać rozmrożone lub dodać zamrożone do galaretki płynnej :)

  21. Jeszcze tylko galaretka i ciacho będzie gotowe, ale już wiem,że będzie obłędne????

  22. Kuchareczka says:

    Ile żelatyny trzeba dodać do śmietanki 36% na większą blaszkę? Powiedzmy na 1 litr

    1. aneta Autor says:

      na dobrze ubitą wystarczy 2-3 łyżeczki

  23. Dzień dobry. Czy kajmak się nie rozpływa? Można go jakoś usztywnić?

    1. aneta Autor says:

      Np. Dodac masło

  24. Kuchareczka says:

    Czy biszkopt można nasączyć? I czym ewentualnie ?????✌️

    1. aneta Autor says:

      Można np mocna herbata

  25. aneta Autor says:

    tak, trzeba zwiększyć ilość żelatyny i śmietanki tak o 1/4 :)

  26. Witam. Planuję na weekend Balladynę dla domowników???? bo wygląda obłędnie, ale mam pytania.
    – czy żelatyna jest konieczne? nie bardzo się z nią lubię
    – sernik moze być lodówki ? czy trzeba go ocieplić ?

    pozdrawiam Sylwia

    1. aneta Autor says:

      zelatyne zamien na smietan-fix :)

    2. Ile dodac śmietan- fixu?zamiast żelatyny?

    3. aneta Autor says:

      proszę kierować ilością na opakowaniu :)

  27. Nie mam dostępu do kajmaku kakaowego,jest dostępny tylko zwykły.Czy dodać do niego kakao lub inaczej modyfikować,czy tak po prostu dać zwykly kajmak i resztę robić wg przepisu?

    1. aneta Autor says:

      możesz dodać zwykły kajmak :)

  28. Czy moge dodać kajmak karmelowy ?

    1. tak :)

  29. A czym mogę zastąpić maliny ?

    1. np. wiśniami:)

  30. Cz mogę dać mrożone maliny ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  31. A czy zamiast twarogu może być mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      Tak ????

  32. Robiłam to ciasto kilka razy, jest rewelacyjne w smaku dzięki karmelowi a owoce dodają akcentu kwaskowatości do tego serowa masa. Ciasto nie jest za słodkie jest rewelacyjne polecam jest warte wykonania.

  33. Ciasto rewelacja ,wyszło mi jak na zdjęciu ???? Bałam się że nie poradzę sobie z żelatyną ,ale zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i jestem zachwycona efektem. Jest bardzo wysokie zrobiłam z tych proporcji co w przepisie na blaszkę 24×35 ,musiałam poprostu dodać więcej owoców na wierzch ????

  34. Agnieszka says:

    Świetny przepis na biszkopt. Ja używam większej blaszki niż podana w przepisie, a i tak galaretka ledwie się mieści. Ciasto pycha, wygląda bardzo efektownie – jak wszystkie wypieki na ilovebake.pl

  35. Witam. Chciałabym zrobić ciasto na większą blachę. Czy mogę użyć 1 kg sera, 400 ml kremówki. Mam obawy, że galaretka mi się wtedy nie zmieści. Czy ciasto jest bardzo wysokie? Z góry dziękuję za odpowiedź i dziękuję za pyszne przepisy

    1. aneta Autor says:

      tak jest dosyc wysokie :)

    2. Zrobiłam???? Rzeczywiście wyszło bardzo wysokie więc musiałam pominąć drugą warstwę ciasta i wylać galaretkę bezpośrednio na masę. Ale i tak ciasto mega pyszne. Wszystkim smakowało. Dziękuję????

  36. Witam. :) czy moga byc maliny mrozone.? pozdrawiam serdecznie. :)

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  37. A czy zamiast żelatyny wystarczy dodać do śmietany fix?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  38. Witam a czy muszą być maliny z owoców czy tez mogę np. Wiśnie użyć? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      mogą :)

  39. Czy kajmak może być czekoladowy ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  40. Witam. Biszkopt wyszedł mi dość niski około 1,5 cm. Taki miał być?? I trochę twardy. Czy zniknie po przestaniu w lodówce całą noc? Czy upiec nowy?

  41. Czy biszkopt należy upiec bez proszku do pieczenia ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  42. Ciasto dzis zrobilam. Wyszlo naprawde przepyszne jak tort. Ja nasaczylam biszkopt mocnym naparem cherbaty i spirytusu.
    Szczerze polecam tym co sie wachaja nad zrobieniem tego ciasta. Dziekuje za przepis ktory laduje na stale w moich przepisach.

    1. aneta Autor says:

      super :)

  43. Jak nie twaróg z wiaderka to jaki inny

    1. aneta Autor says:

      Może byc NP. serek śmietankowy :)

  44. Czy do tego przepisu może dodać mrożone maliny?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

    2. Dziękuję za odpowiedź. ???? zawsze Pani ciasta mi wychodzą mam nadzieję że i tym razem będzie pysznie!

    3. aneta Autor says:

      Dziękuję :)

  45. Czy kajmak może być zwykły , nie kakaowy?

    1. Tak

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x