Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.
Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.
Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.
Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.
Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BALLADYNA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
- 700 g twarogu np. z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 400 g herbatników maślanych
- 400 g kajmaku kakaowego
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300-400 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodę
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
wkładamy
do
lodówki,
aż
do
lekkiego
tężenia.
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
za
pomocą
dużej
łyżki
np.
drewnianej
lub
szpatułki.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
podgrzewamy
przez
chwilę
np.
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Twaróg
miksujemy
z
przesianym
cukrem
pudrem,
następnie
cały
czas
miksując
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Na
koniec
do
masy
dodajemy
ubitą
śmietankę
i
delikatnie
mieszamy.
Połowę
masy
wykładamy
na
biszkopt,
następnie
układamy
herbatniki.
Wykładamy
równomiernie
kajmak
i
przykrywamy
drugą
warstwą
herbatników.
Następnie
druga
połowa
masy
serowej
i
biszkopt.
Na
wierzchu
układamy
maliny
i
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
najlepiej
na
całą
noc.
Inspiracja: wielkiezarcie.com
Komentarze
Czy mogę i w jaki sposób zastąpić żelatynę galaretką?
Tak, wystarczy rozrobić galaretke w 3/4 gorącej wody i powoli dodawać do kremu już ostudzona
Jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam
w tamtym roku na Święta zrobiło furrorę, w tym roku też nie może go zabraknąć!
Pyszne. Miałam obawy, ale wyszło rewelacyjne!
Pierwszy raz nie wyszło mi ciasto. Nigdy nie używałam żelatyny i nie ogarnęłam o co z nią chodzi bo w przepisie jest dodać wody. Ale ile tej wody ? 1/3 szklanki czy 700ml… Masakra
Żelatynę zawsze się zalewa tylko tyle żeby przykryło ją i żeby napęczniała.
Jakiej wysokości wychodzi ciasto? Zastanawiam się jakiej wysokości musi być brytfanna
wysokie