Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser na bazie biszkoptu, warstwy serowej, kajmaku przełożonego herbatnikami. Całość przykryta galaretką malinową i świeżymi owocami.
Ciasto pomimo, iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne wbrew pozorom szybko się przygotowuje i jedynie musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby warstwy miały czas stężeć, a herbatniki zmięknąć.
Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale każdy z nich idealnie się ze sobą łączy i rewelacyjnie smakuje.
Ciasto Balladyna dzięki dodaniu kakaowego kajmaku ma intensywny i słodki smak. Maliny i galaretka ożywiają smak, natomiast warstwa serowa jest lekka i delikatna.
Ten przepis będzie doskonały do wykonania na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BALLADYNA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
- 700 g twarogu np. z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 400 g herbatników maślanych
- 400 g kajmaku kakaowego
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300-400 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodę
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
wkładamy
do
lodówki,
aż
do
lekkiego
tężenia.
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
za
pomocą
dużej
łyżki
np.
drewnianej
lub
szpatułki.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
podgrzewamy
przez
chwilę
np.
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Twaróg
miksujemy
z
przesianym
cukrem
pudrem,
następnie
cały
czas
miksując
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Na
koniec
do
masy
dodajemy
ubitą
śmietankę
i
delikatnie
mieszamy.
Połowę
masy
wykładamy
na
biszkopt,
następnie
układamy
herbatniki.
Wykładamy
równomiernie
kajmak
i
przykrywamy
drugą
warstwą
herbatników.
Następnie
druga
połowa
masy
serowej
i
biszkopt.
Na
wierzchu
układamy
maliny
i
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
najlepiej
na
całą
noc.
Inspiracja: wielkiezarcie.com
Komentarze
Jakiego sera z wiaderka Pani używa?
Najczęściej z piatnicy
Właśnie do tego przepisu również używałam z piątnicy, jednak nie mogę go nigdzie teraz kupić. Byłam już w 7 sklepach i go nie było… Jakim innym serem mogłabym go zastąpić?
Moze byc np. President
Ciasto wyszło przepyszne.Jedynym minusem jest tylko to że galaretka odchodzi/odpada od ciasta, co można zrobić żeby tak się działo ?
Ciasto w smaku jest bardzo dobre. Natomiast zasugerowałam się wielkością blaszki z przepisu i zwiększyłam składniki masy serowej (1 kg twarogu i 330 ml kremówki). Dodatkowo do żelatyny dodałam galaretkę cytrynową. Niestety wyszło niestabilne (trzeba było podawać kawałki wyłącznie na leżąco). Następnym razem zrobię na dużą blachę ale ze składników podanych oryginalnie i myślę, że będzie ok.
Ogólnie do powtórzenia.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam
Zrobiłam z mielonego sera twarogowego. Używam go do sernika i biszkoptu z gotowaną masą serową Siostry Anastazji. Wychodzą pyszne. W tym cieście czuć trochę gorzkawy smak surowego sera, może lepsze byłyby serki śmietankowe? Nie używam sera w wiaderka, nie znalazłam takiego bez laktozy. Napracowałam się i jestem trochę zawiedziona