Znajdź swój przepis

Ciasto bananowe z masłem orzechowym

19 maja, 2020

Ciasto bananowe z masłem orzechowym i kropelkami czekoladowymi. Prosty przepis i szybkie wykonanie z dosłownie kilku składników.

Do ciasta najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów, które są słodsze i nadają większą wilgotność dla ciasta. Moje masło orzechowe było bardziej płynne niż kremowe i gęste.

Ciasto bananowe z masłem orzechowym i kropelkami czekoladowymi to idealny i zdrowy deser. Ciasto jest wilgotne o wyczuwalnym smaku banana i masła. Jeśli lubisz wierzch możesz polać gorzką czekoladą lub pół na pół z deserową.

Ciasto spokojnie może poleżeć nawet kilka dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku.

Przepyszne połączenie banana i masła, który warto wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.

Ciasto bananowe

CIASTO BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 115 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 banany duże, dojrzałe
  • 2/3 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę keksówkę o wym. 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą, następnie dodajemy sól. Banany rozdrabniamy mocno widelcem i mieszamy razem z masłem orzechowym i wanilią. Miękkie masło miksujemy przez ok. 3 minuty na tzw. puch. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy po jednym jajku i krótki miksujemy. Naprzemiennie dodajemy suche składniki i masę bananową (kończąc na suchych składnikach). Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto bananowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ja piekę na mące jaglanej :) wychodzi równie pyszne :)

  2. Ja dodałem jeszcze 2 warstwy kremu waniliowego :)

  3. Myślisz ze make można zamienić na jakaś „zdrowsza” jeśli tak to jaka , ewentualnie czy taka sama proporcja ? ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x