Znajdź swój przepis

Ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną i rabarbarem

15 maja, 2015

To moje pierwsze ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną i muszę przyznać, że jest zaskakująco pyszne i proste. Ciasto możesz zrobić z dowolnymi owocami, ale uważaj na te bardziej wodniste, ich dodaj mniej. Ja w tym przepisie użyłam rabarbaru, na który jest teraz sezon. Ciasto bezglutenowe z owocami w smaku jest zupełnie inne niż te pieczone na mące. Jest wilgotne, dosyć ciężkie i z wyglądu może przypominać trochę sernik. Czuć trochę kaszę, ale można ją bardziej zmiksować i wtedy będzie jeszcze bardziej kremowa.

Wybrałam najprostszy przepis i trochę sceptycznie podchodziłam do tych wszystkich ciast bezglutenowych. Nie stosuję żadnej diety, staram się mieć zbilansowany jadłospis, ale wykluczanie składników np. mąki lub jedzenie samych warzyw to nie dla mnie. Oczywiście osoby, które muszą ze względu na chorobę to już inna sprawa tutaj nie ma dyskusji.

Natomiast od czasu do czasu fajnie spróbować nowych smaków i składników w cieście. Myślę, że niedługo zrobię sernik na kaszy jaglanej według mnie najlepiej pasuje do tego typu wypieków.

Ciasto bezglutenowe z owocami polecam osobom, które jak ja zaczynają dopiero przygodę z takimi wypiekami. Nie ma prostszego i szybszego ciasta możemy dodawać sezonowe owoce np. rabarbar lub truskawki.

Ja sprawdziłam i od czasu do czasu ciasto bezglutenowe to fajny deser, ale nie na długo bo moje ukochane ciasta są jednak na mące. Inspiracja: ostra-na-slodko.pl

ciasto bezglutenowe

CIASTO BEZGLUTENOWE Z KASZĄ JAGLANĄ I RABARBAREM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 470 ml wody
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 250 g rabarbaru
  • cukier puder do oprószenia

Kaszę jaglaną płuczemy dwa razy w wodzie. Zalewamy 470 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Kaszę chwilę rozdrabniamy blenderem. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy mleko, olej, jajka, cukry oraz przesianą sodę. Miksujemy do połączenia i wylewamy do tortownicy (u mnie silikonowa) o śr. 24 cm. Na wierzch układamy pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto bezglutenowe ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną ciasto bezglutenowe ciasto bezglutenowe ciasto bezglutenowe z kaszą jaglaną ciasto bezglutenowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Klaudia says:

    Witam czy zamiast kaszy jaglanej mogę użyć mąki z kaszy jaglanej? :)

    1. aneta Autor says:

      Kasza ma inną konsystencję i nie zmieniałabym składników.

  2. artur43400 says:

    witam serdecznie – nie wiem co się stało ale ciasto pięknie wyrosło aż mi ślinka …… po upieczeniu uchyliłem lekko drzwi (jak w przepisie) do ostygnięcia i tu wielka lipa ciasto opadło o połowę – TAKIEGO ZAKALCA jeszcze nie miałem tak czy siak smakuje – ciekawe co poszło nie tak, nie wiem czy te drzwi nie pomogły – pierwszy raz coś takiego robiłem po upieczeniu mam na myśli otwieranie drzwi

  3. dziwne ciasto, można spróbować, bo każdemu inaczej smakuje; dla mnie stanowczo za słodkie, kawałki z rabarbarem jeszcze jakoś znośne, ale mąż sypał cukru pudru i mówił, że mogłoby być słodsze; córce nie smakowało, ja z ugotowanej kaszy wole zrobić budyń, mąż zadowolony, bo więcej zostało dla niego, a kaszy jaglanej nie lubi w ogóle, więc trzeba samemu wypróbować;) u mnie też konsystencja się zmieniała, najpierw była bardzo gęsta, ciężka, w piekarniku zrobiła się luźna, piekłam krócej niż godzinę, ale boki już były gotowe, studziłam tak jak w przepisie 15 min w piekarniku i wtedy ładnie „zastygło”; tylko moje ciasto jest ciemniejsze- nie wiem dlaczego, przez co mniej apetycznie wygląda

  4. Czy 300g kaszy ma byc przed czy po gotowaniu?

    1. Ilovebake says:

      przeczytaj przepis :)

  5. Gosia C. says:

    czy mozna czyms zastapic cukier?

    1. Ilovebake says:

      Np ksylitolem

  6. moje wyszło git- nawet pomyślałabym że zbyt zbite (nie wiem jak tak gęsta masa mogła uciec z blachy- ale co kucharz to inaczej :P) problem w tym że mało słodkie… następnym razem dodam więcej cukru… no i trzeba lubic kasze jaglana żeby smakowało- ja uwielbiam kasze jaglana i to ciasto jest dla mnie!

  7. Właśnie skończyłam piec. Nie jest dobrze, środek cały surowy i leisty. Przed pieczeniem masa miała konsystencję sernikową, tak jak w komentarzach niżej.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x