Ciasto biały lion na jasnym biszkopcie z kremem budyniowym, warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem oraz solonymi orzeszkami. Przepyszne, słodkie i lekkie ciasto.
Ciasto na jasnym i lekkim biszkopcie. Warstwa z ryżu preparowanego i kajmaku jest słodziutka i z czasem mięknie. Kolejna warstwa to kremowa warstwa maślano-budyniowa. Całość oprószona posiekanymi orzeszkami solonymi, które przełamują słodki smak ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje po jednym dniu w lodówce.
Ciasto lion jest inspirowane znanym batonikiem.
Przepis na wersję klasyczną ciasta lion znajdziesz TUTAJ.
CIASTO BIAŁY LION
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 700 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 250 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ RYŻOWĄ:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 50 g masła, temp. pokojowa
- 70 g ryżu preparowanego
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych, posiekanych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Kajmak
miksujemy
razem
masłem
i
dodajemy
ryż,
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
na
biszkopt.
500
ml
mleka
zagotowujemy
razem
z
cukrem
i
wanilią.
Do
pozostałego
mleka
dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy
i
mieszamy.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
do
gorącego
mleka
i
gotujemy
na
małym
ogniu,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Zdejmujemy
z
ognia,
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
na
tzw.
puch,
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Połowę
kremu
wykładamy
na
warstwę
ryżową
i
przykrywamy
biszkoptem.
Następnie
pozostały
krem
i
posiekane
orzeszki.
Wstawiamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Polecam dla smakoszy bardzo słodkich ciast.
Dzisiaj robię
zobaczymy jakie cudo wyjdzie ????
Ale z budyniem z Pani przepisu na karpatkę z ciemnym ciastem
Jakiej wagi puszka kajmaku??? I jaki budyn ,z cukrem czy bez??
puszka około 460 g, natomiast budyń bez cukru