Znajdź swój przepis

Ciasto biały lion

4 lutego, 2021

Ciasto biały lion na jasnym biszkopcie z kremem budyniowym, warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem oraz solonymi orzeszkami. Przepyszne, słodkie i lekkie ciasto.

Ciasto na jasnym i lekkim biszkopcie. Warstwa z ryżu preparowanego i kajmaku jest słodziutka i z czasem mięknie. Kolejna warstwa to kremowa warstwa maślano-budyniowa. Całość oprószona posiekanymi orzeszkami solonymi, które przełamują słodki smak ciasta.

Ciasto najlepiej smakuje po jednym dniu w lodówce.

Ciasto lion jest inspirowane znanym batonikiem.

Przepis na wersję klasyczną ciasta lion znajdziesz TUTAJ.

ciasto biały lion

CIASTO BIAŁY LION

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 700 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 250 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ RYŻOWĄ:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g masła, temp. pokojowa
  • 70 g ryżu preparowanego

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych, posiekanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Kajmak miksujemy razem masłem i dodajemy ryż, mieszamy do połączenia. Wykładamy na biszkopt.
500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. Do pozostałego mleka dodajemy przesiany proszek budyniowy i mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, dodajemy po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na warstwę ryżową i przykrywamy biszkoptem. Następnie pozostały krem i posiekane orzeszki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto biały lion ciasto biały lion

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Masło, które mieszamy z kajmakiem ma być miękkie, czy prosto z lodówki?

    1. Masło miękkie w temp. pokojowej :)

  2. Wypróbowałam ten przepis na Sylwestra – bardzo proste w wykonaniu i lekkie ciasto! Dla mnie jest jednak nieco za suche, pomyślałabym o nasączeniu biszkoptu, muszę tylko wymyślić, co najlepiej pasowałoby do smaku kajmaku i kremu budyniowego :)

  3. Polecam dla smakoszy bardzo słodkich ciast.

  4. Dzisiaj robię :)
    Ale z budyniem z Pani przepisu na karpatkę z ciemnym ciastem :) zobaczymy jakie cudo wyjdzie ????

  5. Jakiej wagi puszka kajmaku??? I jaki budyn ,z cukrem czy bez??

    1. aneta Autor says:

      puszka około 460 g, natomiast budyń bez cukru :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x