Ciasto brazylianka to pyszny przepis na ciasto miodowe z jabłkami i kremem. Cudowne, kremowe ciasto, które możesz podawać na święta lub uroczystości.
Ciasto miodowe zaraz po upieczeniu twardnieje, ale po całonocnym schłodzeniu w lodówce pomiędzy warstwami jabłek i kremu ładnie zmiękną i po każdym dniu tylko zyskają na smaku.
Warstwa jabłkowa świetnie pasuje do ciasta miodowe i lekko kwaśne owoce wymieszane z galaretką cudownie podkręcają smak.
Krem to szybkie i proste połączenie śmietanki i serka kremowego np. Philadelphia, Twój smak lub innego kremowego serka śmietankowego np. z wiaderka.
Krem jest leciutki, delikatny i lekko sernikowy w smaku, dzięki czemu doskonale uzupełnia smak całego ciasta.
Idealnie kiedy ciasto jest chłodzone minimum jedną noc, ale po kolejnej będzie jeszcze smaczniejsze i blaty miodowe jeszcze lepiej zmiękną.
Wierzch ciasta możesz oblać polewą czekoladową np. z czekolady gorzkiej lub deserowej lub po prostu obsypać cukrem pudrem. Jeśli lubisz mocno słodkie ciasta polecam wykonać lekko cytrynowy lukier.
Polecam ten przepis na nadchodzące święta, imprezy rodzinne lub większe uroczystości. Na pewno swoim smakiem zachwyci niejedną osobę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO BRAZYLIANKA
SKŁADNIKI:
CIASTO MIODOWE
- 450 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 60 g płynnego miodu naturalnego
- 200 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
WARSTWA JABŁKOWA
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka cytrynowa
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka kremowego Philadelphia lub Twój smak
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub 2 x śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą oczyszczoną. Dodajemy jajko, żółtka, miód, ostudzone masło oraz kwaśną śmietanę i wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części, owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie bierzemy jeden kawałek i wylepiamy spód formy. Wyrównujemy małym wałkiem lub szklanką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 13 – 15 minut do zarumienienia wierzchu. Postępujemy tak samo z pozostałymi częściami ciasta.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy do rondelka razem z masłem, sokiem z cytryny i cynamonem. Dusimy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do gorących jabłek proszek z galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie wykładamy na spód miodowy i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 5 minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Wykładamy krem na blat ciasta miodowego i przykrywamy ostatnią częścią. Ciasto owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy wierzch polewą czekoladą.
ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĄTECZNE CIASTA
Bardzo dobre ciasto. Zrobiłam z masą budyniową na żółtkach. Polecam do upieczenia na Święta
Dziękuję :)
Smaczne. A mogłabym dodać więcej sera a mniej śmietanki np 250 ml?.
Tak, tylko nie wiem czy krem nie będzie za tłusty :)
Witam, mam gotowe smażone jabłka w słoikach. Ile ich użyć żeby proporcje się zgadzały?
Jeśli masz słoik po 900 g to tak 1 i 1/3 słoika :)
Super ciasto