Ciasto bubble tea to pyszne kuleczki wypełnione sokiem w galaretce na biszkopcie z kremem śmietankowym. Przepyszne i pomysłowe ciasto.
Bubble tea to kolorowe kuleczki w różnych smakach, które w środku wypełnione pysznym sokiem owocowym.
Możesz je dodawać do lemoniady, wody smakowej i deserów lub jako dodatek do lodów.
Kuleczki zatopione w przeźroczystej galaretce to świetny pomysł na letnie ciasto. Pięknie i kolorowo wyglądają po przekrojeniu na kawałeczki.
Biszkopt można zastąpić w wersji bez pieczenia okrągłymi lub podłużnymi biszkopcikami.
Jeśli lubisz wersje ciasta na spodzie z ciasteczkami np. owsianymi wystarczy je zmielić i połączyć z masłem.
Krem to pyszne połączenie ubitej śmietanki z serkiem śmietankowym.
Cudowne, pyszne i pomysłowe ciasto, który zachwyci nie tylko dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

CIASTO BUBBLE TEA
SKŁADNIKI:
WARSTWA BUBBLE TEA
- ok. 400 g kuleczek bubble tea (4 smaki)
- 2 x galaretka przeźroczysta np. winogronowa
- ok. 700 ml gorącej wody
BISZKOPT
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka kremowego np. Philadelphia lub Twój smak
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Kuleczki bubble tea odsączamy z syropu. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka w temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach miksera razem z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 6 – 8 minut). Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy olej. Wprost do masy przesiewamy obie mąki i chwilkę miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę. Przesiewamy cukier puder i wlewamy powoli żelatynę lub śmietan – fix. Krem wykładamy na biszkopt i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki.
Następnie wykładamy kuleczki bubble tea i tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.



Czy te kuleczki to smak tutti frutti?
Kuleczki są w czterech smakach :)
Super ! Gdzie kupiłaś kuleczki?
Kupiłam na allegro :)