Znajdź swój przepis

Ciasto bubble tea

6 czerwca, 2025

Ciasto bubble tea to pyszne kuleczki wypełnione sokiem w galaretce na biszkopcie z kremem śmietankowym. Przepyszne i pomysłowe ciasto.

Bubble tea to kolorowe kuleczki w różnych smakach, które w środku wypełnione pysznym sokiem owocowym.

Możesz je dodawać do lemoniady, wody smakowej i deserów lub jako dodatek do lodów.

Kuleczki zatopione w przeźroczystej galaretce to świetny pomysł na letnie ciasto. Pięknie i kolorowo wyglądają po przekrojeniu na kawałeczki.

Biszkopt można zastąpić w wersji bez pieczenia okrągłymi lub podłużnymi biszkopcikami.

REKLAMA:

Jeśli lubisz wersje ciasta na spodzie z ciasteczkami np. owsianymi wystarczy je zmielić i połączyć z masłem.

Krem to pyszne połączenie ubitej śmietanki z serkiem śmietankowym.

Cudowne, pyszne i pomysłowe ciasto, który zachwyci nie tylko dzieci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

REKLAMA:
bubble tea

CIASTO BUBBLE TEA

SKŁADNIKI:

WARSTWA BUBBLE TEA

  • ok. 400 g kuleczek bubble tea (4 smaki)
  • 2 x galaretka przeźroczysta np. winogronowa
  • ok. 700 ml gorącej wody

BISZKOPT

  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

WARSTWA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka kremowego np. Philadelphia lub Twój smak
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Kuleczki bubble tea odsączamy z syropu. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.

Jajka w temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach miksera razem z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 6 – 8 minut). Zmniejszamy obroty do minimum i wlewamy olej. Wprost do masy przesiewamy obie mąki i chwilkę miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę. Przesiewamy cukier puder i wlewamy powoli żelatynę lub śmietan – fix. Krem wykładamy na biszkopt i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki.

Następnie wykładamy kuleczki bubble tea i tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

bubble tea
ciasto z bubble tea
ciasto z bubble tea

Dołącz do dyskusji

  1. Czy te kuleczki to smak tutti frutti?

    1. Kuleczki są w czterech smakach :)

  2. Super ! Gdzie kupiłaś kuleczki?

    1. Kupiłam na allegro :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij