Znajdź swój przepis

Ciasto budyniowe – najlepsze ciasto na świecie

6 września, 2024

Ciasto budyniowe – najlepsze ciasto na świecie z kremem oraz chrupiącą bezą na wierzchu. Obłędnie pyszne, cudowne i kremowe ciasto, będzie doskonałe na każdą okazje.

Maślane ciasto jest dosyć wilgotne o zwartej konsystencji i doskonale pasuje do kremu i bezy. Przekrawamy je na pół, aby na spód wyłożyć krem maślany i przykryć warstwą z bezą.

Po przekrojeniu dolną warstwę ciasta można posmarować powidłami śliwkowymi, konfiturą z malin lub dodać frużelinę owocową.

Krem budyniowy to klasyk, który w tym przepisie doskonale się sprawdza. Beza jest chrupiąca na wierzchu z lekką pianką w środku.

Ciasto będzie doskonałe na przeróżne okazje od świąt po urodziny lub imprezy. Warto wykonać dzień wcześniej, aby warstwy miały czas dobrze się połączyć.

REKLAMA:

Przed podaniem ciasto można wyciągnąć na ok. 30 minut z lodówki. Warstwa kremu lekko zmięknie i będzie delikatniejsza.

Przechowujemy szczelnie zapakowane w lodówce, aby beza nie chłonęła wilgoci.

Cudowne, kremowe i słodkie ciasto, które polecam wypróbować.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MURZYNEK Z JOGURTEM

CIASTO BUDYNIOWIEC BEZ PIECZENIA

CIASTO PAWEŁEK

REKLAMA:
ciasto budyniowe z bezą

CIASTO BUDYNIOWE – najlepsze ciasto na świecie

SKŁADNIKI:

KREM BUDYNIOWY

  • 600 ml mleka
  • 5 – 6 łyżek cukru
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku
  • 200 g masła o temp. pokojowej

CIASTO

  • 180 g masła o temp. pokojowej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej

BEZA

  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.

W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko podgrzewamy razem z cukrem i stopniowo cały czas mieszając trzepaczką wlewamy mieszaninę mleka z budyniem. Na niewielkim ogniu gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zostawiamy do ostygnięcia i w międzyczasie przygotowujemy ciasto.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce śmietanę. Na koniec wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy na dno formy i przygotowujemy bezę.

Białka o temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Bezę wykładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160ºC i pieczemy przez ok. 35 minut. Następnie zmniejszamy do 120ºC i podpiekamy jeszcze przez 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekrawamy tak, aby powstał jeden blat ciasta i drugi blat z bezą na górze.

Kończymy przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto i przykrywamy częścią z bezą. Przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto budyniowe z bezą
ciasto budyniowe z bezą
ciasto budyniowe z bezą

Dołącz do dyskusji

  1. Czy dobrze zrozumiałam, że bezę piecze się razem z ciastem ? Beza wyszła mi super, ale ciasto niskie, niemożliwe do przekrojenia, od strony bezy jakby niedopieczone :(
    Zawsze piekę z Pani przepisów, zawsze wszystko wychodziło tak jak należy ;(

    1. Tak, ono wychodzi dosyć niskie, ale trzeba przekroić nożem w środku jest wyższe niż na początku :)

  2. Ciasto z beza pieczemy góra – dół czy z termoobiegiem? I czy dla bezy wystarczy 60 minut pieczenia?

    1. Pieczemy góra – dół :) Tak, wystarczy ponieważ początkowo pieczemy w wyższej temperaturze :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij