Ciasto budyniowe – najlepsze ciasto na świecie z kremem oraz chrupiącą bezą na wierzchu. Obłędnie pyszne, cudowne i kremowe ciasto, będzie doskonałe na każdą okazje.
Maślane ciasto jest dosyć wilgotne o zwartej konsystencji i doskonale pasuje do kremu i bezy. Przekrawamy je na pół, aby na spód wyłożyć krem maślany i przykryć warstwą z bezą.
Po przekrojeniu dolną warstwę ciasta można posmarować powidłami śliwkowymi, konfiturą z malin lub dodać frużelinę owocową.
Krem budyniowy to klasyk, który w tym przepisie doskonale się sprawdza. Beza jest chrupiąca na wierzchu z lekką pianką w środku.
Ciasto będzie doskonałe na przeróżne okazje od świąt po urodziny lub imprezy. Warto wykonać dzień wcześniej, aby warstwy miały czas dobrze się połączyć.
Przed podaniem ciasto można wyciągnąć na ok. 30 minut z lodówki. Warstwa kremu lekko zmięknie i będzie delikatniejsza.
Przechowujemy szczelnie zapakowane w lodówce, aby beza nie chłonęła wilgoci.
Cudowne, kremowe i słodkie ciasto, które polecam wypróbować.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO BUDYNIOWIEC BEZ PIECZENIA
CIASTO BUDYNIOWE – najlepsze ciasto na świecie
SKŁADNIKI:
KREM BUDYNIOWY
- 600 ml mleka
- 5 – 6 łyżek cukru
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
- 200 g masła o temp. pokojowej
CIASTO
- 180 g masła o temp. pokojowej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
BEZA
- 4 białka o temp. pokojowej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko podgrzewamy razem z cukrem i stopniowo cały czas mieszając trzepaczką wlewamy mieszaninę mleka z budyniem. Na niewielkim ogniu gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zostawiamy do ostygnięcia i w międzyczasie przygotowujemy ciasto.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce śmietanę. Na koniec wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy na dno formy i przygotowujemy bezę.
Białka o temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Bezę wykładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160ºC i pieczemy przez ok. 35 minut. Następnie zmniejszamy do 120ºC i podpiekamy jeszcze przez 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekrawamy tak, aby powstał jeden blat ciasta i drugi blat z bezą na górze.
Kończymy przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto i przykrywamy częścią z bezą. Przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Czy dobrze zrozumiałam, że bezę piecze się razem z ciastem ? Beza wyszła mi super, ale ciasto niskie, niemożliwe do przekrojenia, od strony bezy jakby niedopieczone :(
Zawsze piekę z Pani przepisów, zawsze wszystko wychodziło tak jak należy ;(
Tak, ono wychodzi dosyć niskie, ale trzeba przekroić nożem w środku jest wyższe niż na początku :)
Ciasto z beza pieczemy góra – dół czy z termoobiegiem? I czy dla bezy wystarczy 60 minut pieczenia?
Pieczemy góra – dół :) Tak, wystarczy ponieważ początkowo pieczemy w wyższej temperaturze :)