Znajdź swój przepis

Ciasto chałwowe z czekoladą

1 października, 2020

Ciasto chałwowe z czekoladą na kakaowym biszkopcie przełożone kremami: chałwowym i z gorzką czekoladą. Kremowe, pyszne i intensywne w smaku.

Biszkopt możesz nasączyć likierem (u mnie słony karmel) lub posłodzoną mocną herbatą. Dla kontrastu posmarowałam blaty dżemem wiśniowym lub np. porzeczkowym.

Krem chałwowy jest słodki, śmietankowy z mocno wyczuwalną chałwą. Natomiast krem czekoladowy jest intensywny w smaku z dużą ilością gorzkiej czekolady.

Ciasto chałwowe z czekoladą to pyszna propozycja dla fanów chałwy i czekolady. Szybkie w przygotowaniu, nie przesłodzone z kremami, które uzupełniają się smakowo.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z chałwą.

Ciasto chałwowe

CIASTO CHAŁWOWE Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g chałwy waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki likier np. słony karmel do nasączenia (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Delikatnie nasączamy likierem lub posłodzoną herbatą oraz smarujemy połową dżemu.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, dodajemy przesiany cukier puder i pokruszoną chałwę oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem. Lekko nasączamy i smarujemy dżemem.
Czekoladę rozpuszczamy razem ze 100 ml śmietanki, zostawiamy do wystudzenia. Pozostałą śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną, ale płynną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Przed podaniem oprószamy kakao.

Ciasto chałwowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Christin says:

    Zrobiłam to ciasto i jest pyszne!!! Krem bardzo dobry, porzeczkowy dżem idealnie pasuje. Jedynie co zmieniłam to zamiast upiec biszkopt, zrobiłam spód z biszkoptów kupionych w Biedronce(nie chciało mi się piec), a zamiast środkowego biszkoptu dałam herbatniki. Po obsypaniu kakaem, udekorowałam- kleksami bitej śmietanki + truskawki. Wszystko inne zrobiłam dokładnie jak w przepisie. Powiem tak-3/4 ciasta poszło od razu, a dokończyliśmy następnego dnia. Wykonałam je, troszkę z mniejszej ilości składników tak, żeby pasowało do tortownicy o średnicy-26 cm(czyli przeliczyłam sobie na 2/3 składników). Polecam-szybko się robi, efektownie wygląda i wspaniale smakuje.

  2. A jak uratować krem chałwowy? Bo ciągle mi się płynna robi Śmietanka ubita jak dodaje Chałwy ???? i wszystko do kosza. Jak Pani robi masę chałwową? Ręcznie mieszac po dodaniu Chałwy?

    1. aneta Autor says:

      Na blogu znajdziesz wpis o zwarzonym kremie. Nie wolno za długo miksować, ponieważ wtedy gwarantowane zwarzenie.

  3. Witam, w opisie wykonania w żadnym z punktów wykonania kremów nie ma informacji kiedy dodajemy cukier.

    1. aneta Autor says:

      już poprawiłam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x