Ciasto cielaczek


Bardzo znane i popularne ciasto cielaczek składające się z dwóch warstw: ciasta kakaowego i warstwy sernika. Ten przepis zawsze się udaje.

Ciasto cielaczek jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo czasu.

Wilgotne i puszyste ciasto kakaowe, które możesz wzbogacić łyżką powideł śliwkowych, aby smak był jeszcze lepszy. Warstwa sernika na wierzchu jest przepyszna i doskonale pasuje do ciasta kakaowego.

Ciasto cielaczek będzie doskonałym dopełnieniem rodzinnych spotkań lub świąt.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na serniki.

cielaczek

CIASTO CIELACZEK

SKŁADNIKI:

CIASTO KAKAOWE

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego

WARSTWA SEROWA

  • 800 g półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy naprzemiennie w kilku porcjach suche składniki, mleko oraz olej (kończymy na suchych składnikach). Ciasto przekładamy do formy. Wszystkie składniki na warstwę serową powinny być o temperaturze pokojowej. Twaróg miksujemy razem z pozostałymi składnikami i wykładamy na wierzch ciasta kakaowego tworząc wykałaczką lub widelcem fikuśne kształty.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 175ºC przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

cielaczek

wydrukuj teraz