Znajdź swój przepis

Ciasto cynamonka

17 marca, 2025

Ciasto cynamonka w smaku przypomina drożdżowe cynamonki, natomiast jest to ucierane ciasto cynamonowe z pysznym kremem śmietankowym.

Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać mokre składniki razem z suchymi.

Następnie wykładamy nadzienie cynamonowe, które podczas pieczenia tworzy cynamonowe dołki i chrupiącą skorupkę.

Wierzch to leciutki i słodki krem śmietankowy na bazie śmietanki i serka kremowego.

Ciasto jest cudowne, słodziutkie z pysznym akcentem cynamonowym.

REKLAMA:

Długo zachowuje świeżość i spokojnie może poleżeć nawet dwa dni bez zmiany smaku.

ZOBACZ INNE PRZEPISY:

CIASTO STRACIATELLA

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKS

ciasto cynamonowe

CIASTO CYNAMONKA

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

CIASTO CYNAMONOWE

  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 450 ml mleka o temp. pokojowej
  • 110 g roztopionego masła
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 550 g mąki tortowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

NADZIENIE CYNAMONOWE

  • 180 g masła o temp. pokojowej
  • 170 g cukru np. brązowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki mąki tortowej

KREM ŚMIETANKOWY

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 4 – 5 łyżek cukru
  • cynamon do oprószenia wierzchu ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem, roztopionym masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek, sodę oraz szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i wykonujemy nadzienie.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem przez kilka minut. Następnie dodajemy cynamon oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Za pomocą łyżeczki wykładamy kleksy nadzienia na całe ciasto, następnie nożykiem wykonujemy fikuśne esy-floresy.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Krem wykładamy na ciasto i oprószamy cynamonem.

ciasto cynamonowe
ciasto cynamonowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij