Ciasto cynamonka w smaku przypomina drożdżowe cynamonki, natomiast jest to ucierane ciasto cynamonowe z pysznym kremem śmietankowym.
Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać mokre składniki razem z suchymi.
Następnie wykładamy nadzienie cynamonowe, które podczas pieczenia tworzy cynamonowe dołki i chrupiącą skorupkę.
Wierzch to leciutki i słodki krem śmietankowy na bazie śmietanki i serka kremowego.
Ciasto jest cudowne, słodziutkie z pysznym akcentem cynamonowym.
Długo zachowuje świeżość i spokojnie może poleżeć nawet dwa dni bez zmiany smaku.
ZOBACZ INNE PRZEPISY:
CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKS

CIASTO CYNAMONKA
SKŁADNIKI:
CIASTO CYNAMONOWE
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 450 ml mleka o temp. pokojowej
- 110 g roztopionego masła
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 550 g mąki tortowej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
NADZIENIE CYNAMONOWE
- 180 g masła o temp. pokojowej
- 170 g cukru np. brązowego
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki mąki tortowej
KREM ŚMIETANKOWY
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
- 4 – 5 łyżek cukru
- cynamon do oprószenia wierzchu ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem, roztopionym masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek, sodę oraz szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i wykonujemy nadzienie.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem przez kilka minut. Następnie dodajemy cynamon oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Za pomocą łyżeczki wykładamy kleksy nadzienia na całe ciasto, następnie nożykiem wykonujemy fikuśne esy-floresy.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Krem wykładamy na ciasto i oprószamy cynamonem.

