Ciasto cytrynowe jak ze Starbucks to przepyszna, wilgotna i leciutka babka o cytrynowym smaku z lukrem na wierzchu. Szybka w przygotowaniu i prosta.
Ciasto ma orzeźwiający smak, dzięki dodaniu skórki i soku z cytryny. Długo zachowuje swoją świeżość i kolejnego dnia smakuje równie dobrze.
Do ciasta można dodać maślankę, kefir, kwaśną śmietanę lub jogurt grecki. Nadaje ona wilgotności i dłużej zachowuje świeżość.
Babka idealnie pasuje do filiżanki herbaty lub kawy.
Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest cudownym aromatem cytrynowym.
Przepyszna, leciutka i słodka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKS
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany 12%
- 60 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą do miseczki.
Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 3 – 4 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy ostudzone roztopione masło i olej. Dalej dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz maślankę. Miksujemy tylko do połączenia.
Dodajemy przesiane składniki, szczyptę soli i miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania gęstego, ale płynnego lukru. Smarujemy wierzch i dekorujemy cytryną.

