Znajdź swój przepis

Ciasto cytrynowe jak ze Starbucks

5 marca, 2025

Ciasto cytrynowe jak ze Starbucks to przepyszna, wilgotna i leciutka babka o cytrynowym smaku z lukrem na wierzchu. Szybka w przygotowaniu i prosta.

Ciasto ma orzeźwiający smak, dzięki dodaniu skórki i soku z cytryny. Długo zachowuje swoją świeżość i kolejnego dnia smakuje równie dobrze.

Do ciasta można dodać maślankę, kefir, kwaśną śmietanę lub jogurt grecki. Nadaje ona wilgotności i dłużej zachowuje świeżość.

Babka idealnie pasuje do filiżanki herbaty lub kawy.

Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest cudownym aromatem cytrynowym.

REKLAMA:

Przepyszna, leciutka i słodka.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO IMPREZOWE

KRÓWKA BEZ PIECZENIA

CHMURA Z GALARETKI

ciasto cytrynowe

CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKS

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany 12%
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą do miseczki.

Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 3 – 4 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy ostudzone roztopione masło i olej. Dalej dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz maślankę. Miksujemy tylko do połączenia.

Dodajemy przesiane składniki, szczyptę soli i miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Cukier puder przesiewamy, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania gęstego, ale płynnego lukru. Smarujemy wierzch i dekorujemy cytryną.

ciasto cytrynowe
ciasto cytrynowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij