Znajdź swój przepis

Ciasto cytrynowe przepis

26 lutego, 2018

Ciasto cytrynowe na oleju bez użycia masła. Mocno wilgotne, cytrynowe i w dodatku zawsze się udaje. Przepis jest bardzo szybki i możesz je przygotować nawet bez użycia miksera. Ciasto cytrynowe przepis znajdziesz poniżej.

Ciasto cytrynowe jest idealne dla osób, które uwielbiają szybkie i mało skomplikowane przepisy. Właściwie mieszasz ze sobą wszystkie składniki i wkładasz do piekarnika.

Ciasto wychodzi wilgotne, mocno cytrynowe i spokojnie poleży nawet kilka dni.

Idealne do wypieków w keksówce lub w zwykłej formie na babkę z kominem.

REKLAMA:

Ciasto cytrynowe przepis to jeden z tych wypieków, które warto zachować i mieć pod ręką, aby szybko wykonać smaczne ciasto np. dla gości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i wypieki cytrynowe.

ciasto cytrynowe

CIASTO CYTRYNOWE PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 260 g mąki tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z cytryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

REKLAMA:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Dodajemy cukier, jajka, mleko, olej oraz sok i skórkę z cytryny. Miksujemy do połączenia składników. Formę na babkę lub keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 in. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika na około 10 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie, aż do wystudzenia. Cukier puder przesiewamy dodajemy sok z cytryny oraz mleko i mieszamy, aż lukier będzie płynny. Polewamy wierzch ciasta.

ciasto cytrynowe ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe ciasto cytrynowe

Dołącz do dyskusji

  1. Dominika1810 says:

    Ciasto genialne w swojej prostocie, wrzucamy tylko składniki do miski, mieszamy i wylewamy na blachę. Moje nawet były prosto z lodówki a ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bez zakalca ☺️

  2. Ciasto pyszne w smaku. Pomimo że piekło sie dobrze ponad godzinę to wyszedł troszkę zakalec. Robiłam w foremce babkowej ale bez komina. Bardzo krótko mieszałam, nie wiem co poszło nie tak:)

  3. Czy to będzie skórka i sok z 1 cytryny?

    1. Ilovebake says:

      tak :)

    2. Super, dzisiaj zamierzam upiec. :)

    3. Ciasto jest absolutnie przepyszne, a dodatkowo niezwykle łatwe i szybkie w wykonaniu. Zniknęło w jedno popołudnie! Serdecznie polecam ten przepis! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij