Ciasto cytrynowe na oleju bez użycia masła. Mocno wilgotne, cytrynowe i w dodatku zawsze się udaje. Przepis jest bardzo szybki i możesz je przygotować nawet bez użycia miksera. Ciasto cytrynowe przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto cytrynowe jest idealne dla osób, które uwielbiają szybkie i mało skomplikowane przepisy. Właściwie mieszasz ze sobą wszystkie składniki i wkładasz do piekarnika.
Ciasto wychodzi wilgotne, mocno cytrynowe i spokojnie poleży nawet kilka dni.
Idealne do wypieków w keksówce lub w zwykłej formie na babkę z kominem.
Ciasto cytrynowe przepis to jeden z tych wypieków, które warto zachować i mieć pod ręką, aby szybko wykonać smaczne ciasto np. dla gości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i wypieki cytrynowe.
CIASTO CYTRYNOWE PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 260 g mąki tortowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka z cytryny
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Dodajemy cukier, jajka, mleko, olej oraz sok i skórkę z cytryny. Miksujemy do połączenia składników. Formę na babkę lub keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 in. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika na około 10 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie, aż do wystudzenia. Cukier puder przesiewamy dodajemy sok z cytryny oraz mleko i mieszamy, aż lukier będzie płynny. Polewamy wierzch ciasta.
Ciasto genialne w swojej prostocie, wrzucamy tylko składniki do miski, mieszamy i wylewamy na blachę. Moje nawet były prosto z lodówki a ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bez zakalca ☺️
Ciasto pyszne w smaku. Pomimo że piekło sie dobrze ponad godzinę to wyszedł troszkę zakalec. Robiłam w foremce babkowej ale bez komina. Bardzo krótko mieszałam, nie wiem co poszło nie tak:)
Czy to będzie skórka i sok z 1 cytryny?
tak :)
Super, dzisiaj zamierzam upiec. :)
Ciasto jest absolutnie przepyszne, a dodatkowo niezwykle łatwe i szybkie w wykonaniu. Zniknęło w jedno popołudnie! Serdecznie polecam ten przepis! :)