Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka dla alergików. Wilgotne, mocno kakaowe z kropelkami czekoladowymi w środku.
Ciasto wykonujemy dosłownie z kilku składników bez dodatku mleka na wodzie. Jajka zamieniamy na powidła, masło natomiast zastępujemy olejem rzepakowym.
Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka będzie idealna alternatywną na pyszny deser dla dzieci. Puszyste, lekkie i wilgotne jak murzynek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK I MLEKA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 30 g kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wody, temp. pokojowa
- 60 ml oleju np. rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy z kakao, sodą, proszkiem i cynamonem. Wodę wlewamy do miseczki razem z olejem, cukrem, powidłami oraz sokiem z cytryny. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i mieszamy. Formę o wym. 20×10 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
4.08.2022r szukałam na szybko ciasta bez jajek I mleka znalazłam wyszło wyśmienite a jaki puszyste nie miałam powideł sliwowych dałam pomarańczowe i od dzisiaj będę często je piekła spróbuję urozmaicić dziękuję za pomoc ☕️
Super
Moge nie dodawać powideł?
można pominąć lub zastąpić innym dżemem