Ciasto czekoladowe Bounty z pysznym kremem straciatella oraz warstwą czekoladowo – kokosową. Cudowne, kremowe ciasto na każdą okazję.
Ciasto na lekkim i puszystym biszkopcie kakaowym z odrobiną oleju roślinnego, dzięki czemu jest wilgotny i nie trzeba go nasączać.
Sam biszkopt możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać szczelnie owinięty w temp. pokojowej.
Biszkopt smarujemy powidłami śliwkowymi lub dżemem porzeczkowym. Fajnie przełamuje smak ciasta i nadaje wyrazistości.
Krem straciatella jest leciutki jak chmurka z kawałeczkami gorzkiej czekolady.
Wierzch to słodka i czekoladowa warstwa z batoników Bounty, które łączymy z czekoladą gorzką i mleczną oraz wiórkami kokosowymi.
Ciasto Bounty to pyszny warstwowiec, który będzie smakował dla każdego kto lubi czekoladę.
Jeśli jeszcze nie próbowałaś takiego połączenia koniecznie wypróbuj ten przepis na święta, urodziny lub spotkania rodzinne.
ZOBACZ INNE PRZEPISY:

CIASTO CZEKOLADOWE BOUNTY
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 6 jajek o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM STRACIATELLA
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA CZEKOLADOWA
- 4 małe lub dwa duże batoniki Bounty
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 100 g deserowej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy olej. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną układamy w formie i smarujemy powidłami.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na bok. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i zostawiamy na 2 – 3 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz startą czekoladę. Wprost pod widełki miksera powoli wlewamy ostudzoną i płynną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na spód ciasta i przykrywamy kolejnym blatem ciasta.
Batoniki kroimy na kawałki i przekładamy z czekoladą oraz śmietanką do rondelka. Mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy wiórki i mieszamy do połączenia. Gotową masą smarujemy wierzch ciasta. Gotowe wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.


Czy szklanka ma 200 czy 250 ml ? :)
250 ml :)
Wygląda pysznie 🤩 dziś robię ale czy szklankaa 200 czy 250ml ? :)