Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe na jogurcie

30 września, 2022

Ciasto czekoladowe na jogurcie naturalnym to jeden z lepszych przepisów jakie wykonałam. Niesamowicie delikatne, lekkie a zarazem intensywnie czekoladowe i wilgotne.

Ciasto czekoladowe na jogurcie możesz wykorzystać do przełożenia kremem, który powinien być raczej gęsty i kremowy. Nie polecam przekładać go lekkimi kremami na bazie śmietanki. Natomiast na wierzch możesz zamiast polewy wyłożyć krem śmietankowy i owoce.

Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Ważne, aby podczas łączenia składników nie mieszać go zbyt długo. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie miało bardziej zwartą konsystencję, a nawet może być zakalec.

Ciasto czekoladowe długo zachowuje swoją świeżość i może być przechowywane nawet kilka dni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto-czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE NA JOGURCIE

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 250 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 22 x 22 lub tortownicę o średnicy 22 cm lub inną o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, sodą oraz kakao. Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia na niskich obrotach miksera. Wsypujemy przesiane suche składniki i ponownie miksujemy tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy do stężenia na ok. 15 minut i kroimy na kawałki.

ciasto-czekoladowe ciasto-czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy te ciasto nadaje sie na muffinki? Jak dlugo powinno sie je piec? Pozdrawiam

    1. Na muffinki ciasto moze być za rzadkie.

  2. Czy z jogurtem greckim też się uda ?

    1. Tak :)

  3. Ciasto przepyszne, dodałam na wierzch maliny, borówki oraz pokruszoną gorzką czekoladę. Wyciągaliśmy jeszcze ciepłe, rozpływające się w ustach. Proste do zrobienia, obłędne w smaku.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x